SKŁADNIKI
- 7 jajek
- 250 g cukru
- 200 g semoliny lub kaszy manny
- 400 g orzechów nerkowca
- 4 łyżki wody różanej
- 2 łyżki miodu, najlepiej akacjowego
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ⅛ łyżeczki mielonych goździków
- kilka kropli olejku migdałowego
- skórka otarta z 1 cytryny
PRZYGOTOWANIE
- Żółtka oddziel od białek i ubij z cukrem na kogel-mogel. Następnie dodaj semolinę (lub kaszę mannę), drobno posiekane orzechy nerkowca (możesz je grubo zmielić za pomocą blendera) oraz wszystkie przyprawy. Masę połącz za pomocą miksera.
- Z białek ubij sztywną pianę i dodawaj ją powoli do reszty składników, mieszając za pomocą łyżki. Powinno powstać gęste, lecz napowietrzone ciasto.
- Masę wylej do foremki o średnicy 20-23 cm posmarowanej masłem i wysypanej semoliną. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz równo przez jedną godzinę. Love Cake powinno stać się brązowe i sprężyste, jednak w środku może być nadal wilgotne, dlatego należy je odstawić do całkowitego wystudzenia. Pamiętaj, że zbyt długie pieczenie może sprawić, że ciasto wyschnie.
*Przepis na podstawie Kulinarnego Atlasu Świata wydawanego przez Gazetę Wyborczą.
6 komentarzy
Musi zniewalać zapachem! 🙂
Zdecydowanie! I jak pachnie podczas pieczenia! ?
Wygląda bardzo kusząco! 🙂
Cieszę się bardzo ?
Przez ten miks przypraw musi pachnieć znakomicie! 🙂
Och tak, aż nie można się doczekać, by ukroić sobie kawałeczek 😀