Śledzie z fetą i suszonymi pomidorami

przez Kardamonowy

No dobra, to już ostatni świąteczny przepis. Jeszcze jutro coś tam wyczaruję, ale przepis wrzucę jakoś przed Sylwestrem, też będzie dobrze. Część z Was pewnie wie, że jestem uzależniona od suszonych pomidorów, więc nie mogło ich u mnie zabraknąć także w święta. I pamiętajcie, żeby do przepisu dodać prawdziwą fetę.
Byczcie się.


Składniki:
3 solone śledzie
5 suszonych pomidorów z zalewy
150 g sera feta
pół małej cebuli
2 ziarna ziela angielskiego
3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
pieprz  

Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy  i kroimy w grubsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem. Pomidory kroimy w cienkie paski, ser w kostkę. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy ziele angielskie, świeżo mielony pieprz i olej, mieszamy. Wkładamy do lodówki.

Podobne przepisy:
Śledzie z pieczoną papryką i fetą
Śledzie z harissą, migdałami i daktylami
Śledzie z morwą i orzechami
Śledzie w oleju z cebulą i ogórkami konserwowymi
Śledzie z suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi i musztardą francuską

4 komentarze

Kinga 4 stycznia, 2018 - 9:52 am

Świetny pomysł! 😉

Odpowiedz
Monika 4 stycznia, 2018 - 9:57 am

Dzięki :).

Odpowiedz
Misiaruda 12 lutego, 2018 - 2:22 pm

Szkoda, że znalazłam go dopiero po Świętach! Bardzo ciekawy pomysł, na pewno kiedyś zaskoczę nim rodzinę 🙂

Odpowiedz
Monika 12 lutego, 2018 - 2:27 pm

To całoroczny przepis, jak to śledzie. Zrób kiedy Cię tylko najdzie ochota :).

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności