» Przepisy » Jak upiec warzywa » Jak upiec marchewkę » Briami - pieczone warzywa po grecku

Briami - pieczone warzywa po grecku


  
1 5 5 5
2018-02-07
Przygotowanie 10 minut + pieczenie 1 i 1/2 godziny
bardzo łatwe
Porcje: 4-6
Kuchnia grecka
Briami - pieczone warzywa po grecku

Briami to tradycyjna potrawa, której ojczyzną jest słoneczna Grecja. Pod tą nazwą kryją się przepyszne pieczone warzywa. Ale nie tylko, bo jest tu też parmezan i słona feta. Wszystkie składniki greckiego briami świetnie do siebie pasują i tworzą obłędne danie :)

Co zatem jest w briami? Znajdziesz tu ziemniaki, bakłażany, cukinie, cebule, marchewki, czosnek oraz natkę pietruszki. Pod podaniem posyp upieczone briami czarnymi oliwkami i fetą. Prawda, że to pyszne połączenie? :)

Briami to pomysł na wegetariański obiad. Jeżeli jesteś na diecie wegetariańskiej, ten przepis jest dla Ciebie :) Jak już wiesz, mięsa tu nie ma ani grama, a jednak jest to sycąca potrawa. Nasyci nawet największych głodomorów. Mięsożercy też będą pod wrażeniem takiego roślinnego obiadu. No i oczywiście briami na pewno zasmakuje wegetarianom :)

Briami to danie uniwersalne. Pasuje na różne okazje i bez okazji. Będzie smakować w lecie, kiedy świeżych warzyw jest pod dostatkiem. W zimie idealnie rozgrzeje i zapełni głodne brzuszki.

Przepis na to pyszne briami jest bardzo, bardzo łatwy. To tylko krojenie warzyw i hop do pieca, który wykona resztę pracy. Pamiętaj tylko, aby parmezan pokroić w kostkę. W czasie pieczenia kosteczki zmienią się w bardzo fajne przyrumienione kawałki :)

Wybierz ten sprawdzony przepis na briami, czyli pieczone warzywa po grecku. Do brami podaj kolorową sałatę oraz sos tzatziki i ciesz się smakiem Grecji bez wychodzenia z domu :)


Składniki na briami - pieczone warzywa po grecku

50 dag małych ziemniaków
10 dag sera feta
10 dag parmezanu lub innego ostrego sera
1/2 szklanki czarnych oliwek
1/3 szklanki oleju + 2 łyżki do wysmarowania formy
2 bakłażany
2 cukinie
2 cebule
3 średnie marchewki
4 ząbki czosnku
4 łyżki wody
1/2 pęczka natki pietruszki
sól
świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie dania briami - pieczone warzywa po grecku

...

  1. Piekarnik nagrzej do 220 stopni.
  2. Czosnek obierz z łupin. Cebule obierz i pokrój w ósemki. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
  3. Fetę pokrój w kostkę. Parmezan pokrój w małą kostkę.
  4. Warzywa umyj i osusz. Bakłażany pokrój w grube półplastry. Cukinie pokrój w grube plastry. Marchewki obierz i pokrój w grube plastry. Ziemniaki obierz i pokrój w grube plastry.
  5. Formę do zapiekania lub naczynie żaroodporne wysmaruj 2 łyżkami oleju. Przełóż do niej warzywa. Dodaj czosnek i cebulę. Posyp natką i dopraw solą i pieprzem. Skrop połową oleju. Wymieszaj.
  6. Wstaw do piekarnika i piecz 25 minut. Wyjmij formę i odstaw ją na 10 minut, aby odparowała. Dodaj parmezan, skrop pozostałym olejem i wymieszaj. Wstaw ponownie do piekarnika. Piecz ok. 50 minut.
  7. Formę wyjmij z piekarnika.
  8. Briami posyp fetą i czarnymi oliwkami.
  9. Podawaj z kolorową sałatą i sosem tzatziki.


Briami - pieczone warzywa po grecku - etap 1

Pieczone warzywa po grecku, czyli briami to prawdziwa roślinna uczta. To pyszne i rozpływające się w ustach warzywa, które świetnie sprawdzą się niezależnie od okazji czy pory roku :)



Briami - pieczone warzywa po grecku - etap 1

Upieczone briami posyp słoną fetą pokrojoną w kostkę...



Briami - pieczone warzywa po grecku - etap 1

... oraz czarnymi oliwkami. Do brami podaj kolorową sałatę i sos tzatziki.
Briami będzie prawdziwą grecką ucztą :)

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.

Briami - pieczone warzywa po grecku - komentarze

~Gość
~Gość
7.08.2018 09:50
Wszystko ładnie, pięknie i super tyle, że w greckiej kuchni nie ma czegoś takiego jak ,,briami'' jest BRIAM. Tak więc proszę poprawić bo nazwa jest błędna. Ktoś, kiedyś zapewne, napisał z błędem i później inni podłapali i stąd tak dużo przepisów z błędną nazwą.
~MARGARITA
~MARGARITA
6.03.2019 17:41
Dziekuje! Bo az mnie oczy zabolaly...
~Kasia
~Kasia
22.04.2018 13:19
Pyszne!!!
~kaprysyeli.pl
~kaprysyeli.pl
16.03.2018 14:12
Niezwykle smakowite danie! Rzeczywiście nawet moi mięsożerni domownicy prosili o jeszcze!
~Gość
~Gość
10.02.2018 23:40
PYCHA !!!! Polecam