niedziela, 11 lutego 2018

Naleśniki na białkach

Naleśniki na białkach, bardzo puszyste i smaczne.
Jeżeli pozostały Wam białka po pieczeniu pączków, chrustów to możecie je wykorzystać do zrobienia naleśników. Swietnie smakują z serem na słodko , dżemem lub prażonymi jabłkami.
Po inne przepisy na smaczne naleśniki i placki zapraszam na bloga do zakładki naleśniki i gofry.


4 białka
3/4 l mleka
12 czubatych łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
cukier według własnego smaku
olej do smażenia

Białka ubić na sztywno , a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, wlać mleko, olej i delikatnie zmiksować.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do ciasta i wymieszać do połączenia się składników.
Patelnię smarować delikatnie tłuszczem i wlewać ciasto rozprowadzając go po patelni na cienki placek.
Smażyć z dwóch stron na rumiano.

naleśniki na białkach

5 komentarzy:

  1. Jakie cieniutkie! Pyszne musiały być :)

    OdpowiedzUsuń
  2. po ubiciu na sztywno białek zaraz dodaję mąkę z proszkiem i dopiero po zmieszaniu płyny i wychodzą super fajne :) właśnie zrobiłam z lemon curdem i to był strzał w dziesiątkę :P

    OdpowiedzUsuń