Kaszotto z łopatka wołową i marchewką

Lubicie kasze jęczmienną wiejską?

Kasza jęczmienna to przede wszystkim bogate źródło błonnika. Poprawia perystaltykę jelit, zapobiega magazynowaniu się treści pokarmowej w żołądku i jelitach, a co za tym idzie – zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu pokarmowego i pomaga w odchudzaniu. Błonnik pokarmowy obniża też poziom cholesterolu we krwi.

Dzięki dużej zawartości skrobi jest ona doskonałym produktem szczególnie dla osób prowadzących aktywny tryb życia. Jako że skrobia powoli zamienia się w glukozę, nie tylko pobudza do pracy wszystkie komórki ciała, w tym mózg i mięśnie, ale zapewnia także organizmowi energię na długi czas. Często uważa się, że produkt ten jest bardzo kaloryczny, dlatego lepiej wyeliminować go z diety. Nic bardziej mylnego. Tak naprawdę o kaloryczności kaszy decyduje sposób, w jaki ją podamy. Ciężkie sosy, tłusta śmietana czy ociekające tłuszczem skwarki znacznie podnoszą jej wartości kaloryczne i to one wpływają na dodatkowe centymetry w pasie. Bardzo lubię tę kaszę i często przyrządzam ją na różne sposoby. Dziś chcę podzielić się z Wami przepisem na kaszotto z dodatkiem łopatki wołowej i marchewki.

 Ja tę potrawę nazywam kaszą dla leniwych i bardzo lubię ją przyrządzać

Składniki na 2 duże porcje:

– 500g łopatki wołowej
– 200g marchewki
– 1 cebula czerwona
– 250g kaszy jęczmiennej wiejskiej
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1/2 łyżeczki papryki cayenne
– sól i pieprz wg smaku
– 1 łyżka ulubionego tłuszczu (u mnie masło klarowane)

Wołowinę umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę około 2,5x3cm. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę pokroić w grubsze słupki.
Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso i obsmażyć z każdej strony na dużym ogniu. Dodać cebulę i smażyć cały czas mieszając przez około 5-7 minut. Następnie zmniejszyć płomień, dodać marchew, zalać wszystko zimną wodą ( około 1,5l) i dusić pod pokrywką z dziurką na małym ogniu przez około godzinę.
Przez ten czas prawie cała woda powinna wyparować.
Opłukać kaszę zimną wodą. Po godzinie dodać kaszę do mięsa, przyprawić, zalać ponownie wodą ( około 500ml), wszystko dokładnie wymieszać i „gotować” nie mieszając, pod pokrywką z dziurką przez około 20-25 minut.
W ten sam sposób można przyrządzić ryż lub każdą inną kaszę wg uznania. Spróbujcie 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.