Desery Przepisy

Ekspresowe pączki twarogowe

Zaskoczył Was tłusty czwartek, a w piekarniach po pączkach został tylko cukier puder? Nie martwcie się 😉 Mam dla Was super szybki i jak zawsze prosty przepis na pączki twarogowe. Oprócz tego, że są pyszne to jeszcze zdrowsze niż te tradycyjne pieczone w głębokim tłuszczu. Sprawdźcie sami jak ekspresowo się je robi! 😉

Składniki:

  • 350 g twarogu
  • 3 jajka
  • 80 g mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki octu

Sposób wykonania:

  • Twaróg wrzucamy do miski i rozdrabniamy go widelcem. Dodajemy jajka i dokładnie łączymy z twarogiem. Na tym etapie przerzucamy się na drewnianą łyżkę.
  • Do masy dodajemy cukier i mąkę, mieszamy do połączenia składników. Sodę oraz ocet łączymy w oddzielnej miseczce. Kiedy mikstura przestanie się bardzo pienić dolewamy ją do masy twarogowej. Wyrabiamy ciasto przez chwilę dosypując odrobinę mąki jeśli zajdzie taka potrzeba. Masa powinna się lekko lepić.
  • Formujemy nasze pączki i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20 minut lub do zarumienienia się pączków. Upieczone możemy posypać cukrem pudrem lub napełnić ulubioną konfiturą. Smacznego!
Drukuj przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis