PĄCZKI
SKŁADNIKI:
- 1 kg mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 150 g cukru
- 6 żółtek
- 500 ml mleka
- 100 g roztopionego masła
- kilka kropel olejku waniliowego
- 1 łyżka octu
- pół łyżeczki soli
- olej do smażenia
- powidła śliwkowe
- skórka pomarańczy klik
- cukier puder/lukier
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z rozczynem drożdży.
Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Formować ręcznie - odrywać kawałki ciasta.
Pączki nadziać powidłami.
Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 20 minut)
Smażyć w głębokim tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na papierowym ręczniczku, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz