6.02.2018

Domowe masło orzechowe

Pyszne domowe masło orzechowe bez chemii..
w dodatku nie za miliony. Jest kaloryczne, ale zdecydowanie wolę jeść orzechy niż chipsy czy paluszki. Przygotowanie go zajęło mi niecałe 10 minut... W smaku jest słodko-słone i lejące się, czyli takie jak chciałam. Użyłam orzechów nie solonych, ponieważ sama chciałam zadecydować ile soli mi potrzeba w tym maśle. Również nie prażyłam orzechów jak to widziałam w niektórych przepisach, bo zapomniałam... ale wyszło i jest pyszne. 
Zapraszam więc do mojej propozycji na masło orzechowe.
Składniki

1 szklanka orzechów ziemnych nie solonych
4-5 łyżek oleju rzepakowego
1-2 łyżek miodu do smaku
szczypta soli (można więcej)

Orzechy blendujemy z miodem i olejem na gładką masę. Olej dodajemy stopniowo, może nie będzie potrzeby u Was na tak bardzo lejące się masło. Można spróbować zrobić bez oleju w ogóle. Czasem też tak robiłam, jednak konsystencja była dla mnie za ciężka.
Na końcu testujemy i dodajemy sól w zależności od naszych preferencji smakowych.

Prosty przepis, a jeszcze prostszy skład. Tak nie wiele potrzeba do szczęścia.
Mam nadzieję, że będzie Wam smakować !






Etykiety: ,

Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna