Oponki serowe

Klasyczny przysmak, nie tylko na karnawał. Mięciutkie, pulchne i znikają w zastraszającym tempie. Kiedy chodziłam do podstawówki, dzieci przynosiły je do szkoły zamiast drugiego śniadania. 





Składniki na ok 35 szt 
500  g twarogu 
500 g mąki pszennej
 100 g cukru 
cukier waniliowy 
4 żółtka 
1 łyżka octu lub spirytusu 
 200-250 ml kwaśnej, gęstej śmietany 
 olej do smażenia 
cukier puder do posypywania



Przesianą mąkę wysypać na stolnicę,dodać przepuszczony przez praskę ser( można przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa),wbić żółtka, dodać cukier,śmietanę,sodę i ocet. Zagnieść ciasto. Ucinać ciasto po kawałku,wałkować na grubość ok. 1-1,5 cm, wykrawać szklanką kółka,zrobić w środku małą dziurkę np.kieliszkiem . Smażyć z obu stron na złoty kolor w rozgrzanym oleju. Po wyjęciu osączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne