Dziś zapraszam Was na szybkie ciasto karpatkowo-jagodowe. Prosty deser bez pieczenia, który wymyśliłam pod wpływem chwili. Czasem najłatwiejsze rozwiązania są najlepsze. Wyszło naprawdę pysznie 🙂 Takie ciasto wspaniale pasuje do filiżanki ciepłej herbaty. Polecam każdemu, kto czasem po prostu nie ma czasu, ochoty lub siły na pieczenie czy przygotowanie bardziej wymyślnych ciast lub deserów. Spróbujcie, w prostocie tkwi siła i… smak 🙂
Szybkie ciasto karpatkowo-jagodowe. Prosty deser bez pieczenia.
Składniki:
- 24 herbatniki
- 1 krem do karpatki Emix
- 400 ml zimnego mleka
- kilka łyżeczek konfitury z jagód Nasze Domowe
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Małą foremkę, u mnie do brownie wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy herbatniki. W większej misce miksujemy zimne mleko z kremem do karpatki. Krem ostrożnie wykładamy na herbaciany spód. Na krem wykładamy kilka łyżeczek konfitury z jagód, rozsmarowujemy je po całości. Na koniec wykładamy warstwę herbatników. Nasze ciasto (deser) wkładamy do lodówki (najlepiej na 2-3 godziny lub dłużej). Po tym czasie całość można polać polewą czekoladową i przyozdobić płatkami migdałów. Schładzamy jeszcze kilka minut i podajemy.
Smacznego
Wygląda obłędnie pysznie i… pięknie!
Dziękuję 🙂