2,8K
Jajka sadzone (lub w koszulce) z hummusem i awokado to zdecydowanie moja ulubiona opcja śniadaniowa. Do tego koktajlowe pomidory, listki mięty lub bazylii, za’atar oraz pajda ciemnego pieczywa i nic więcej o poranku do szczęścia nie jest mi potrzeba. Jako totalny hummusożerca praktycznie zawsze mam tę pastę w lodówce, więc przygotowanie tego prostego śniadania, to kwestia kilku minut. Spróbujcie i Wy. 😉
SKŁADNIKI
- porcja hummusu (z tego przepisu)
- 2 jajka
- 1 małe awokado
- kilka pomidorków koktajlowych
- ciemne pieczywo
- sezam biały
- sezam czarny
- za'atar (mieszanka mielowych: tymianku, sumaku i sezamu)
- kilka listków bazylii lub mięty
- oliwa z oliwek
- masło klarowane
PRZYGOTOWANIE
- Na klarowanym maśle usmaż jajka sadzone. Na talerzu rozsmaruj hummus (z tego przepisu) i ułóż na nim plasterki obranego awokado. Połóż jajka sadzone.
- Całość posyp za'atarem, czarnym i białym sezamem oraz świeżymi ziołami i pomidorkami koktajlowymi. Podawaj ze świeżym pieczywem.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?
Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
2 komentarze
To ja też zrobię sobie takie śniadanie:)
Super! ❤️