Grillowana tortilla z warzywami i domowym sosem czosnkowym

Grillowana tortilla z warzywami i domowym sosem czosnkowym (1)Grillowana tortilla z warzywami i domowym sosem czosnkowym. Czyli prosta, pyszna propozycja na każdą okazję. Taką tortillę można podać na lżejszy, szybki obiad lub na kolację. Do środka wkładamy ulubione warzywa – u mnie zawsze brokuł, marchew, kukurydza i dodatkowo inne w zależności od tego na co mam akurat ochotę 😉 Takie tortille obowiązkowo podaję w towarzystwie domowego sosu czosnkowego. Spróbujcie. Prosto, szybko i smacznie.

Grillowana tortilla z warzywami i domowym sosem czosnkowym (2)

Składniki:

  • 1 tortilla – u mnie od Kuchnie Świata
  • ulubiony miks warzyw na patelnię*
  • 2 duże szczypty Ziół Małgorzaty (lub innej ulubionej mieszanki ziół)
  • odrobina oleju do smażenia
  • opcjonalnie starty żółty ser

Na sos:

  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pełne łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • posiekany koperek do posypania tortilli

*około 2 mniejsze garście, muszą zmieścić się w tortilli.

Przygotowanie:

Warzywa smażymy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, doprawiając je do smaku ulubioną mieszanką ziół – u mnie Zioła Małgorzaty.

Tak przygotowane warzywa układamy na połówce tortilli. Możecie je na tym etapie posypać startym żółtym serem (ja dziś pominęłam). Tortillę grillujemy (u mnie grill z funkcją opiekacza). Jeśli nie macie takiego urządzenia, a jedynie np. patelnię grillową warto dodać do tortilli odrobinę sera, żeby się nie rozpadała podczas obrotu.

Tak przygotowaną tortillę podajemy z domowym sosem czosnkowym, posypaną odrobiną posiekanego koperku. Jak przygotować sos? W miseczce mieszamy jogurt naturalny, majonez i starty na drobnych oczkach ząbek czosnku. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego

kuchnie świata logo

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz