Próbowałem wielu przepisów na chlebki kukurydziane, ale ten jest zdecydowanie najlepszy! Zachęcam do wypróbowania przepisu. 🙂
Składniki i przepis na chleb kukurydziany:
-
- 250g mąki pszennej typ 550
- 250g mąki kukurydzianej
- 350ml ciepłej wody
- 25g świeżych drożdży
- 15g miękkiego masła
- 1.5 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- olej do wysmarowania foremki
Do dużej miski przesiewamy obie mąki, dodajemy sól, cukier, wodę, rozkruszone drożdże, masło. Składniki mieszamy mikserem końcówkami do wyrabiania ciasta przez około 3 minuty.
Wyrobione ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, wyrabiamy. Podsypujemy mąką do czasu, aż ciasto nie będzie kleiło się nam do rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto przekładamy do natłuszczonej formy keksowej. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Formę przykrywamy ściereczką. Wierzch ciasta smarujemy wodą za pomocą pędzelka i posypujemy ziarnami słonecznika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220ºC przez około 40-45 minut.
Czy można zastąpić mąkę pszenną jakąś inną by był bezglutenowy?
Mąkę pszenną możemy zamienić na mąkę owsianą, albo na uniwersalną mieszankę mąki bezglutenowej, którą możemy zakupić w internecie.
Czy taki chleb można upiec na zakwasie żytnim? Ile wtedy trzeba dać aktywnego zakwasu?
Myślę, że można, ale osobiście nie próbowałem. Około 200-300g zakwasu powinno wystarczyć na taką porcję.
Pycha i ta maka kukurydziana. Musze koniecznie upiec 🙂
Nie robiłam takiego jeszcze 🙂 Fajnie wyszedł 🙂
mm… wygląda mega apetycznie! <3