Dzisiaj moja propozycja na zimowy, rozgrzewający i syty obiad. Nie jest łatwo zrobić dobrą zupę gulaszowa ale myślę, że z tym przepisem uda Wam się to na pewno.
Składniki:
1 kg mięsa wołowego
3 papryki czerwone
1 cebula
2 pietruszki
1/4 selera
2-3 marchewki
0,5 kg pieczarek
3 ziemniaki
2 łyżki mąki
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki (lub więcej w zależności od pożądanej ostrości)
0,5 łyżeczki rozmarynu
0,5 łyżeczki tymianku
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
4 ziarna pieprzu
Przygotowanie:
Pierwsze co musisz zrobić to pozbyć się skórki z papryki. W jaki sposób? Bardzo prosta sprawa. Włącz piekarnik na 220 stopni. Paprykę umyj, wytrzyj i posmaruj olejem. Włóż do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i każdą zawiń w folię aluminiową na kilka minut. Dzięki temu skórka zejdzie dużo łatwiej. Po kilku minutach odwiń folię i zdejmij skórkę. Następnie pokrój paprykę w kostkę,
Teraz przystępujemy do części właściwej. Mięso wołowe umyj i drobno pokrój, Obtocz mięso w mące i podsmaż krótko na gorącym oleju. W garnku zagotuj ok. 1,5 litra wody. do wrzątku wsyp mięso i ustaw na wolne gotowanie.
Jadalam! Byla pyszna :)