Chrupiące faworki na tłusty czwartek
Tłusty Czwartek

Chrupiące faworki na tłusty czwartek

Chyba nie znam osoby, która by nie lubiła faworków. 🙂 Złote, bardzo kruchutkie i co najważniejsze – nie  nasiąknięte tłuszczem.

 

Składniki i przepis na chrupiące faworki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • płaska łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki spirytusu (można zastąpić octem)
  • 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • tłuszcz do głębokiego smażenia (w moim przypadku 1.5 litra oleju rzepakowego)
  • cukier puder do oprószenia

Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, cukier puder, żółtka, 2 łyżki spirytusu i śmietanę. Dobrze wyrabiamy ciasto do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą na 30 minut, aby odpoczęło i zmiękło.
Po tym czasie ciasto musimy dobrze wybić wałkiem, by w cieście podczas wałkowania pojawiły się małe pęcherzyki powietrza. Ma to na celu wtłoczenie do ciasta jak największej ilości powietrza – ciasto rozwałkowujemy, składamy i ubijamy wałkiem. Czynność tę powtarzamy przez 5-7 minut. Następnie ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na dowolną grubość, radełkiem wykrajamy prostokąty o szerokości około 3-4 cm, a długości 12-15 cm. Każdy pasek nacinamy pośrodku i przez nacięcie przekładamy jeden z końców.
Smażymy w gorącym tłuszczu (około 180ºC) na złoty kolor z obu stron. Wyjmujemy cedzakiem i odsączamy na ręczniku papierowym. Po wystygnięciu oprószamy cukrem pudrem.

Chrupiące faworki
Chrupiące faworki na tłusty czwartekChrupiące faworki na tłusty czwartek Chrupiące faworki na tłusty czwartek Chrupiące faworki na tłusty czwartek

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

4 Comments

  1. To ja jestem pierwsza. Nie lubie faworkow, ani paczkow. Chociaz ostatnio ku zaskoczeniu paczki mi posmakowaly. Ale Twoje faworki wygladaja bardzo smacznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *