Kurczak pieczony podlewany piwem

    Rewelacyjne soczyste mięso, chrupiąca idealnie upieczona skórka i zapach czosnku- to właśnie w takiej postaci uwielbiam kurczaka. Do tego bułeczka, colesław i nic już więcej nie potrzeba.






1 kurczak (1,8-1,9 kg)
2 ząbki czosnku
ostra mielona papryka
1 łyżka oleju
2 łyżki ostrego ketchupu
sól
pieprz
250 ml jasnego piwa




Tuszkę z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i związać mu udka, tak aby nie odstawały od reszty tuszki. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do niego ketchup, olej i resztę przypraw, wymieszać. Tak powstałą marynatą porządnie natrzeć kurczaka i odstawić go do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie umieścić kurczaka w naczyniu żaroodpornym i piec pod przykryciem z folii w 180 st przez godzinę. Po godzinie przełączyć piekarnik na funkcję grilla, kurczaka odkryć i piec przez następną godzinę często podlewając piwem. Gdy piwo nam się skończy podlewać sosem wytworzonym z pieczenia i piwa. W ten sposób otrzymamy pyszną złotą i chrupiącą skórkę(Po pół godzinie odwrócić na drugą stronę). Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne