czwartek, 25 stycznia 2018

Sernik na gotowanym budyniu

Jakiś czas temu sernik ten był bardzo popularny, ale ja dopiero teraz postanowiłam wypróbować przepis. Budyń do sernika można ugotować dzień wcześniej tylko pamiętajcie, aby przykryć naczynie folią spożywczą, ponieważ nie poobsycha i nie będzie problemu z grudkami ucierając masę serową. Sernik jest prosty w przygotowaniu i na pewno każdemu się uda.






Składniki: (blacha 25x35)

Ciasto :
  • 200 g masła
  • 400 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 1 czubata łyżka kakao
Masa serowa:
  • 1 kg mielonego białego sera (użyłam w wiaderku)
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • zimny ugotowany budyń ( 600 ml mleka, 2 budynie śmietankowe, 1/3 szklanki cukru)
  • 1 czubata łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń śmietankowy (proszek)
Dodatkowo:
  • 2 szklanki wiśni (świeżych, mrożonych, z syropu)

Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na 2/3 i 1/3 ciasta owinąć folią i wstawić do lodówki na około 60 minut. W tym czasie jajka ubić z cukrem, dodawać stopniowo ser, a następnie po łyżce ugotowanego zimnego budyniu. Na samym końcu dodać proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia wylepić większą częścią ciasta. Następnie wylać masę serową i wyłożyć wiśnie, a na wierzch zetrzeć resztę schłodzonego ciasta. Ciasto piec w temp. 180 stopni C około 60 minut.






Życzę Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...