stycznia 27, 2018

ZAPIEKANE OWOCE POD MIGDAŁOWYM CIASTEM!



Dzień dobry!


Weekendowe śniadania rządzą się swoimi prawami!
To jak można zjeść deser na śniadanie to czemu nie! Ja wciąż mam zapasy mrożonych owoców w zamrażalniku, postanowiłam zatem przygotować zapiekane owoce tj. maliny, wiśnie, porzeczki i świeże jabłka pod przepysznym ciastem migdałowym.
Takie owoce podawane na gorąco sprawdzą się w roli śniadania, deseru czy podwieczorku.
Przepyszne!


SKŁADNIKI;

- ulubione owoce np. maliny, jagody, wiśnie, borówki, porzeczki, jabłka, banany
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- masło/ olej kokosowy

Naczynie żaroodporne wysmaruje tłuszczem ułóż owoce posyp cukrem.


CIASTO na 4 porcje:

- 100 g masła
- 100 g mąki pszennej
- 100 g zmielonych migdałów
- 1 jajko
- łyżka mąki kokosowej
- skórka z otartej cytryny
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego

Zagnieć ciasto przykryj nimi owoce, posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy na złoty kolor w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Gotowe posypujemy posiekanymi migdałami, chipsami z kokosa, polewamy miodem lub posypujemy cukrem pudrem.





1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI