stycznia 26, 2018

Drożdżowy chlebek do odrywania z bananami i cynamonem!







Dzień dobry!

Dzisiaj Wam słodzę i kolorem i zapachem i smakiem jednocześnie! Ale muszę się Wam przyznać, zresztą pewnie to już wiecie, że lubię proste rzeczy, szybkie działanie w kuchni i maximum efektu. Czasami ktoś mnie pyta czy mam czas to wszystko gotować czy piec ;-))  i muszę Wam powiedzieć, że mam ubaw po pachy hhehe.
Każdy z Nas, mam taką nadzieję, je śniadanie, obiad i kolację, ja też. Wielkie mi odkrycie nie?
Tyle, że ja po prostu staram się to regularnie dla Was focić. Ci co korzystają z moich przepisów wiedzą, że są proste i szybko się je robi. Ci którzy są wciąż na etapie oglądania zdjęć dziwią się ;-)
Także Kochani moi działajcie! Kwadrans w kuchni to niedługo, a tyle potrzebujecie zazwyczaj na przygotowanie czegoś pysznego! ;-)


Dzisiaj mam dla Was jedno z prostszych ciast drożdżowych, taki chlebek do odrywania z nadzieniem z bananów i cynamonu.
Prosta sprawa i pyszna!


SKŁADNIKI:

- 450 g mąki pszennej tortowej + do podsypywania około 50 g
- 2 całe jajka rozmiar M
- 1 żółtko 
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1/2 kostki masła/margaryny
- 1/3 szklanki mleka 
- paczka drożdży instant 

- 1 bardzo dojrzały banan
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu


Mąkę przesiej przez sitko wymieszaj z drożdżami.

Do kubka wlej mleko, dodaj masło i wstaw na 30 sekund do mikrofali, tak aby masło się rozpuściło, lub zrób to w rondelku na kuchni, jak wolisz. Przestudź płyn, nie może być gorący ani zbyt ciepły, bo zaparzy mąkę. Powinien być ciepły, tak jak byś miał się go bez problemu napić. ;-)

Do miski z mąką dodaj cukier puder, przemieszaj, dodaj roztrzepane rózgą jajka i mleko z masłem.
Zagniataj ciasto początkowo łyżką potem ręką. Jeśli ciasto będzie za luźne dodaj 2 -3 łyżki mąki. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę, w tym czasie się zrelaksuj ;-)))

W miseczce rozgnieć banana widelcem, dodaj, cukier i cynamon.

Ciasto wyjmij z miski podziel na 10 -14 kawałków. 

Keksówkę wysmaruj mocno margaryną/masłem, i ustaw pionowo ;-)

Każdy kawałek rozwałkuj na fragment przypominający kwadrat.
Kwadrat kładziemy na węższy brzeg blaszki, smarujemy cienką warstwę z bananów, przykrywamy kolejnym kwadratem, aż wypełni się blaszka. 

Wybierz dłuższą keksówkę, ciasto powinno zajmować 3/4 wysokości, pamiętaj, że mocno urośnie w piekarniku. 
Ciasto z wierzchu możesz posmarować roztrzepanym jajkiem. 
Odstawiamy je na 15 minut aby troszkę podrosło, po tym czasie wstawiamy do piekarnika.
Temp. 170 -180 stopni C, czas 1 godzina.
Grzanie dół, ostatnie 15 minut uruchamiam termoobieg. 

Ciasto studzimy i gotowe!

Do kawki lub kakao idealne!


Więcej przepisów na DROŻDŻOWE SMAKOŁYKI znajdziesz TUTAJ


Zapraszam Cię na mój profil na INSTAGRAMIE ;-)




1 komentarz:

  1. Zabłądziłam tutaj i nie żałuję. Już mam wizję niedzielnego śniadanka : pyszny chlebek odrywany, kawa z mlekiem mmm...rozmarzyłam się. Dziękuję za inspirację. Jeśli pozwolisz rozejrzę się tu troszkę ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI