Mini galette z jabłkami i solonym karmelem


Rustykalne tarty to chyba moje ulubione ciasta, zwłaszcza że nie potrzeba do nich żanej formy, wystarczy jedynie duża blaszka. Po orkiszowej galette ze śliwkami naszła mnie ochota na mini tarty w wersji z jabłkami i cynamonem. Do tego niedawno odkryty przeze mnie domowy solony karmel i mamy deser jak z najsmaczniejszej cukierni, a nawet powiedziałabym że o niebo lepszy...


Składniki na 4 małe galette:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
3 łyżki cukru
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
jajko + odrobina mleka - do posmarowania tarty
2 łyżki bułki tartej
3 jabłka
cynamon
3 łyżki masła - ewentulanie

dodatkowo: solony karmel np. z TEGO przepisu

  • Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem, dodać pokrojone w kostkę masło i lodowatą wodę. Ręcznie lub mikserem wyrobić całość na gładkie ciasto, które zagnieść w kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Wymiesza z cukrem i cynamonem do smaku.
  • Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na kształt koła, przenieść na blaszkę, a środki posypać bułką tartą, zostawiając około 2 cm margines.
  • Na podsypanych spodach ułożyć plasterki jabłek, jeden przy drugim. 
  • Brzegi ciast zawinąć do środka, tak aby nachodziły na nadzienie. Posmarować je roztrzepanym jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. 
  • Jabłka można teraz posmarować roztopionym masłem, ale nie jest to konieczne.
  • Gotowe mini galette wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut, aż brzegi się zarumienią, a jabłka przypieką.
  • Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu można polać tarty solonym karmelem.



Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne