Przepis na placki ziemniaczane

Ziemniaki obierz i umyj. 1/3 ugotuj do miękkości, odcedź i rozgnieć. Zeszklij na oleju drobno pokrojoną cebulę, lekko posól. Do ugotowanych ziemniaków dodaj surowe, starte na długie nitki, oraz mąkę, jajko, posiekane zioła, cebulę, sól i pieprz. Na patelni z silnie rozgrzanym olejem formuj placki z przygotowanej jednolitej masy. Smaż po 2-3 minut z każdej strony.
» Przepisy » Warzywa » Warzywa smażone » Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane


  
1 5 5 19
2018-01-18
30 minut
bardzo łatwe
Porcje: około 25 placków
Kuchnia europejska
Placki ziemniaczane

Super chrupiące na brzegach, mięciutkie zaś w środku. Pełne ziół, które nadają im lekkości i przyjemnego aromatu. Ich sekretem jest użycie dwóch rodzajów ziemniaków - surowych i wcześniej ugotowanych. Surowe odpowiadają za chrupkość, ugotowane zaś za przyjemną konsystencję w środku oraz smakowity aromat.

Przygotowanie chrupiących placków ziemniaczanych jest łatwe i proste. Tylko trochę siekania i mieszania. Potem trzeba trochę postać przy kuchni i pilnować placki podczas smażenia - ale, jak uczy mnie doświadczenie, są tego warte. Rzadko się zdarza - bez względu na liczbę usmażonych placków, by jakieś zostały "na później" :)
Placki ziemniaczane najlepiej smakują z... z tym, z czym lubisz najbardziej oczywiście. Najpopularniesze dodatki do placków ziemniaczanych to kwaśna śmietana, sos gulaszowy lub grzybowy (z pieczarek lub grzybów leśnych), sos pomidorowy, wędzony łosoś lub... cukier :)

Ja nie jestem oryginalny - powiem to szczerze, ja placki niezmiennie lubię najbardziej w komplecie z kwaśną śmietaną i cukrem. Tak, wiem, nie jest to specjalnie wyszukane połączenie, ale nic na to nie poradzę, że mi tak właśnie podane chrupiące placki ziemniaczane smakują najbardziej :)

Wypróbuj ten sprawdzony przepis na placki ziemniaczane - jestem przekonany, że będą Ci smakować i będzie chrupiące placki ziemniaczane smażyć właśnie według tej receptury. A z czym je będziesz jeść? Oj, z tym, z czym lubisz najbardziej oczywiście :)


Składniki na chrupiące placki ziemniaczane - najlepszy przepis na świecie :)

1 i 1/2 kg ziemniaków
1 spora cebula
1 jajko
2 łyżki oleju
1/2 szklanki (około 8 dag) pszennej mąki
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczku natki pietruszki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
do smażenia:
około 3/4 szklanki oleju

Przygotowanie dania chrupiące placki ziemniaczane - najlepszy

... przepis na świecie :)

  1. Ziemniaki obierz i umyj. 1/3 ziemniaków zalej w garnku zimną wodą, doprowadź do wrzenia, ugotuj do miękkości. Odcedź i odparuj. Rozgnieć praską na jednolitą masę. Przełóż do dużej miski.
  2. Obraną cebulę pokrój na drobną kostkę.
  3. Na małej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj cebulę, lekko posól i smaż często mieszając, aż się zacznie szklić (2-3 minut). Zestaw z ognia.
  4. Koperek i natkę drobno posiekaj.
  5. Surowe ziemniaki zetrzyj (najlepiej za pomocą malaksera) na długie i cienki nitki (jeśli mają w sobie dużo soku, lekko posól, wymieszaj, odstaw na kilka minut, odciśnij, odlej wytworzony płyn).
  6. Do ugotowanych ziemniaków dodaj ziemniaki surowe, mąkę, jajko, posiekane zioła oraz podsmażoną cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
  7. Na dużej patelni silnie rozgrzej 1/3 oleju. Łyżką nakładaj porcje masy i formuj placki. Smaż po 2-3 minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią. W trakcie smażenia następnych porcji uzupełniaj olej na patelni.
  8. Przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  9. Podawaj gorące ze śmietaną, wędzonym łososiem, sosem gulaszowym lub sosem pieczarkowym. Lub z tym, z czym lubisz najbardziej :)

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.

Chrupiące placki ziemniaczane - najlepszy przepis na świecie :) - komentarze

~WIEŃCZYSŁAWA
~WIEŃCZYSŁAWA
24.09.2018 20:59
a jak nie mam malaksera ? to na tarce moze byc ?
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
25.09.2018 14:51
Jak najbardziej można użyć tarki :)
~Gość
~Gość
3.05.2018 11:21
ile ziemniakow do gotowania a ile surowych do starcia . przepis mowi o1,5 kg ziemniakow
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
7.05.2018 10:54
Hej Gościu :) Odpowiedź na Twoje pytanie jest na początku przepisu: "Ziemniaki obierz i umyj. 1/3 ziemniaków zalej w garnku zimną wodą, doprowadź do wrzenia, ugotuj do miękkości. " Smacznych placków życzę :)
~Anna
~Anna
22.03.2018 22:18
Wyszły gumowe i bez smaku.
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
27.03.2018 08:59
Hej Anna :) Widocznie nie zrobiłaś ich dokładnie według przepisu i/lub ziemniaki nie były odpowiedniej jakości :) Następnym razem z pewnością Ci się udadzą :) Łap uśmiechy :)
~maria
~maria
28.02.2018 15:04
Jak dla mnie panie Grzegorzu ciągną za dużo oleju i dłużej się smażą ale są bardzo smaczne,oczywiście ze śmietaną,pozdrawiam.
~Basia
~Basia
23.02.2018 16:34
Zrobiłam placki wg. tego przepisu i dopisuję do listy ulubionych!
~ala
~ala
21.02.2018 12:03
A czy mogą być ziemniaki ugotowane z przed 2 dni?
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
22.02.2018 15:40
Hej Ala :) Hmhm... szczerze mówiąc nie polecam do jedzenia ziemniaków, które zostały ugotowane dwa dni temu :) Uśmiechy wysyłam :)
~Malex
~Malex
18.02.2018 15:02
Pycha!
~Gość
~Gość
11.02.2018 12:52
Wygląda super! Składniki mam więc robię jeszcze dzisiaj.Dzięki!;
~michu
~michu
7.02.2018 12:54
przeczytałem kilka razy i nie bardzo widzę, co zrobić z cebulą po usmażeniu
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
20.02.2018 08:28
Hej Michu :) Cebulę dodajemy do masy ziemniaczanej. Przepis został uzupełniony, dziękuję.
~Gość
~Gość
30.01.2018 12:03
Wyglądają smacznie i pysznie ! zaraz się biorę do roboty !!!
~plackowa smakoszka
~plackowa smakoszka
21.01.2018 11:02
pycha ... z tym że ja od zawsze trę placki na PULPĘ wówczas udaje się je zrobić cieniuteńkie i chrupiące . polecam taka wersję
~Gość
~Gość
20.01.2018 14:04
A gdzie proporcje. Nie wiadomo ile ziemniakow gotowanych w proporcji do surowych??
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
20.01.2018 14:58
Hej Gościu :) Przeczytaj proszę przepis dokładnie :) Wszystkie informacje w nim są podane :)
~Gość
~Gość
18.01.2018 17:44
Zawsze ze śmietana i solą