sobota, 20 stycznia 2018

Słoneczka (Aspirynki)

Pyszne kruche ciasteczka, przełożone dżemem i otulone wiórkami kokosowymi. Niestety są bardzo pracochłonne, ale jeśli macie jakiegoś pomocnika do ciasteczek to jak najbardziej polecam  zrobić. Ja musiałam ciasteczka zrobić w pojedynkę i pochłonęły mi pół dnia... Następnym razem bez pomocnika ani rusz! 😃
Przepis zaczerpnięty ze strony moje wypieki





Składniki:
ciasto:
mąka pszenna 400 g,
margaryna lub masło 250 g,
śmietana 2 łyżki,
żółtka 3 szt,

lukier:
białko 1 szt,
cukier puder 150 g,

dodatkowo:
dżem 1 mały słoik,
(ja część ciastek przełożyłam dżemem malinowym, a część marmoladą truskawkową),
wiórki kokosowe,

Sposób przygotowania:
Mąkę siekamy nożem z masłem. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę i zagniatamy ciasto. Wkładamy do miski oprószonej mąką i chłodzimy przez 30-60 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy małe krążki za pomocą kieliszka o średnicy 2,5- 3 cm. Białko z cukrem umieszczamy w miseczce i mieszamy za pomocą łyżki lub miksera, aż powstanie gładki lukier. Ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i połowę  z nich smarujemy cienką warstwą lukru.  Piec w temperaturze 180 st. C przez 15 min. do zezłocenia. Upieczone ciastka odstawiamy do ostygnięcia. Ciasteczka przekładamy dżemem, następnie smarujemy boki ciastek i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. 


2 komentarze: