Kakaowe wafelki (z podpłomyków)

Kakaowe wafelki (z podpłomyków) (1)Kakaowe wafelki (z podpłomyków) (3)

Dziś zapraszam Was na kakaowe wafelki (z podpłomyków). Pyszne i proste w przygotowaniu. Skąd pomysł na przygotowanie wafelków akurat z podpłomyków? No cóż… uwielbiamy je chrupać od tak, więc mam ich sporo w szafce 😉 Kakaowe wafelki z podpłomyków wyszły naprawdę pyszne i … znikły w oka mgnieniu. Spróbujcie, polecam.

P.s. Jeśli jednak wolicie tradycyjne wafle możecie je spokojnie przełożyć masą kakaową z tego przepisu.

Kakaowe wafelki (z podpłomyków) (4)

20120214_emix_LOGO

Składniki: (na 8 sztuk)

  • 8 sztuk podpłomyków (suchych wafli)*
  • 2 płaskie łyżki ciemnego kakao – u mnie Emix
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mleka (u mnie 2%)
  • 1/2 szklanki mleka w proszku (pełnego) + 1 pełna łyżka
  • opcjonalnie cukier puder do oprószenia wafli

*można również użyć tradycyjnych wafli

Przygotowanie:

Do garnuszka z grubszym dnem przekładamy masło, dodajemy cukier, kakao i wlewamy mleko (1/4 szklanki). Całość podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Pod koniec mieszamy. Garnek zdejmujemy z ognia, odstawiamy na chwilę po czy powoli wsypujemy mleko w proszku ciągle i energicznie mieszając składniki trzepaczką. Aby uniknąć ewentualnych grudek można również składniki zmiksować (masa kakaowa musi być wystudzona i miksujemy ją z mlekiem w proszku) na małych obrotach miksera.

Masę odstawiamy do przestudzenia, powinna zgęstnieć. Masa smarujemy nasze podpłomyki – każda porcja to 4 podpłomyki układane jeden na drugim (ostatniego podpłomyka nie smarujemy). Tak przygotowane podpłomyki zawijamy np. w papier do pieczenia i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 1-2 godziny. Po tym czasie nasze każdą porcję kroimy na 4 mniejsze wafle. Powinniśmy uzyskać 8 sztuk kakaowych wafelków (z podpłomyków). Wafle można oprószyć cukrem pudrem.

Kakaowe wafelki (z podpłomyków) (2)

Smacznego

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz