Wszyscy dziś pieką “rogale marcińskie” z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem makowo-bakaliowym. Ja postanowiłam zrobić coś zdrowszego – pełnoziarnistego, drożdżowego, z małą ilością cukru i dodatkiem jabłek.
Składniki na około 20 rogalików:
- 100 g mąki pszennej (typ 650)
- 100 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
- 50 ml wody
- 40 ml oleju rzepakowego
- 100 ml mleka (roślinnego)
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g drożdży świeżych
- 1 – 2 jabłka
- cynamon
- mleko do posmarowania
Wszystkie składniki, oprócz jabłek i cynamonu, włóż do miski i wyrabiaj ciasto przez około 10 minut aż do momentu odrywania się od ręki (nie podsypuj mąką, bo rogaliki będą zbyt twarde). Następnie pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu i pod przykryciem na 1 – 3 godzin. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, potnij na trójkąty, nadziej kawałkami jabłek, zwiń, posmaruj mlekiem i posyp cynamonem. Nagrzej piekarnik do 180 st. C i piecz przez około 20 minut do zarumienienia.
Smacznego!
Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna – 183,1 kcal
- białko – 3,9 g
- tłuszcze – 7,3 g
- węglowodany – 28,4 g