Bułki pszenno-owsiane na jogurcie

  Uwielbiam domowe pieczywo, a te bułeczki są naprawdę smaczne, mięciutkie i delikatne, a dodatek jogurtu naturalnego sprawia, że są przyjemnie wilgotne. Bardzo łatwe i ekspresowe w wykonaniu. Polecam zrobić mężowi / zonie niespodziankę i upiec takie bułeczki na niedzielne śniadanie.




550 g mąki pszennej + do podsypywania
5 kopiatych łyżek płatków owsianych żytnich błyskawicznych
200 g jogurtu naturalnego
200 ml mleka
50 g drożdży
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli

2 łyżki sezamu do posypania





  Mleko podgrzać. Z drożdży, mleka i cukru zrobi zaczyn, odstawić w ciepłe miejsce aby zaczął pracować. Mąkę przesiać. Do zaczynu dodać wszystkie składniki i za pomocą haka wyrobić mikserem jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło (tak na o.k. 20-30 min). Piekarnik rozgrzać do 190 st. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Podsypując mąką (ciasto jest dość luźne) uformować bułeczki. Gotowe bułeczki umieścić na blasze wyłożonej folią i posypanej mąką. Bułeczki posypać sezamem. Piec 17 min. Smacznego!

1 komentarz:

Popularne