Jajka zapiekane z chorizo


Jeśli znudziły się Wam chwilowo owsianki i słodkie śniadania i macie ochotę na prawdziwe śniadanie mistrzów to ten przepis sprawdzi się idealnie. Mocna w smaku hiszpańska wieprzowa kiełbasa chorizo jest wybornym dodatkiem do jajek, ale można ją też zastąpić inną ulubioną kiełbasą, którą akurat mamy w lodówce.  



Składniki:
2 jajka
kilkanaście plasterków kiełbasy chorizo
1/2 szkl. krojonych pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej
mała cebula
2 ząbki czosnku
szczypior
papryka mielona chilli lub słodka
sól, pieprz
oliwa

  • Piekarnik nastawić na 200 stopni C.
  • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać posiekany czosnek i pół łyżeczki mielonej papryki, smażyć jeszcze pół minuty, uważając aby czosnek się nie spalił. 
  • Dodać pokrojone chorizo, przesmażyć całość, wlać pomidory i doprawić. 
  • Tak przygotowany sos przełożyć do naczynia do zapiekania, zrobić w nim dwa wgłębienia, w które wbić jajka. Delikatnie je posolić.
  • Wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 10-15 min., aż białko się zetnie.
  • Posypać posiekanym szczypiorkiem i zajadać :)


Komentarze

  1. Jajka w pomidorach do tej pory robiłam w postaci szakszuki, zapiekanie ich z chorizo brzmi jak niezły pomysł na urozmaicenie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne