Risotto z szynką, groszkiem w kremowym sosie z serka i parmezanu

    Ryż w delikatnym kremowym sosie z serka śmietankowego i z parmezanu. Do tego zielony groszek i szynka, wszystko podkreślone białym wytrawnym winem. Myślę, że danie wspaniale sprawdzi się jako kolacja walentynkowa, do tego jeszcze tylko lampka wina i romantyczna kolacja gotowa:)





150 g ryżu do risotto
500 ml bulionu warzywnego
200 g serka śmietankowego
100 ml wytrawnego białego wina
Szklanka mrożonego zielonego groszku
2 łyżki masła
1 duża cebula
300 g chudej szynki wieprzowej
3 łyżki świeżo tartego parmezanu
Sól i pieprz



Mięso pokroić w drobną kostkę. W małym garnuszku rozgrzać 1 łyżkę masła i podsmażyć mięso. Zalać je wodą, dodać sól i pieprz i dusić na małym ogniu aż będzie miękkie.Na głębokiej patelni rozpuścić pozostałe masło, wsypać na nie ryż i obraną, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażyć aż cebula się zarumieni. Następnie na patelnię wlać wino i chochelkę bulionu, mieszać ryż i w miarę gdy bulion będzie odparowywał dolewać po jednej chochelce. 
Kiedy ryż jest już prawie miękki dodać do niego mięso wraz z sosem z gotowania i zielony groszek. Gdy woda odparuje, a groszek jest miękki dodać śmietankowy serek , parmezan i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i podgrzewać aż ser się rozpuści. Podawać gorące posypane parmezanem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne