Strona główna Kategorie przepisówFinger Food Rollsy pizzowe w cieście francuskim

Rollsy pizzowe w cieście francuskim

dodane przez Anett
Smaczna przekąska/przystawka na karnawałowy stół (ale nie tylko). Do
przygotowania w kilka minut plus pieczenie, dzięki czemu są doskonałą
alternatywą dla niezapowiedzianych gości lub na nieco odmienne śniadanie/kolację.
Tak w ogóle kiedyś wcale nie kupowałam ciasta francuskiego. Wydawało mi się, że go nie lubię 😉  bo nie próbowałam… A kiedy spróbowałam to lubię je mieć w lodówce lub zamrażarce – idealnie się nadaje do stworzenia szybkich przekąsek tak na ciepło jak i na zimno 🙂
A pierwszy raz spróbowałam naprawdę niedawno… Kupiłam przed Świętami,  a że nie wykorzystałam od razu to potem zrobiłam z niego pierożki z farszem kapuścianym, konkretnie z resztkami TEGO bigosu, lekko jeszcze oprószając startym serem, aby środek dobrze się trzymał. Było i szybko, i pysznie 🙂  od tego czasu, czyli raptem od miesiąca płaty ciasta kupuję w zapasie, bo można z nich zrobić co tylko dusza zapragnie 🙂
P.s. Kiedyś zmienię im zdjęcia… 😉

Składniki:
1 płat ciasta francuskiego
2-3 łyżeczki koncentratu lub sosu pomidorowego
3 łyżeczki przyprawy do pizzy
1 łyżeczka oregano
3 suszone pomidory z oleju
1 papryka czerwona
2-3 nieduże ogórki kiszone
15 dag sera żółtego
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy koncentratem pomidorowym (lub
domowym sosem) i oprószamy przyprawą do pizzy i oregano. Na brzegu
układamy połówki suszonych pomidorów, posypujemy drobno pokrojoną
paprykę i starte na grubych oczkach ogórki kiszone. Całość przykrywamy
warstwą żółtego sera i ponownie zwijamy ciasto w roladkę. Kroimy na
kawałki grubości 1,5-2cm, następnie tak przygotowane rollsy nadziewamy
na patyczki do szaszłyków (nie jest to konieczne jeśli dobrze skleimy
brzegi, np. zwilżając je wodą). Układamy na blasze z papierem do
pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25
minut (do zrumienienia ciasta).

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu