Sałatka z jarmużem , pieczonym słodkim ziemniakiem i brukselką to pomysł na lunch lub popołudniową przekąskę . Sałatka zawiera słodki ziemniak bogaty w beta karoten ( beta karoten to prekursor do witaminy A; przemiana beta karotenu w witaminę A następuje w wątrobie; witamina A jest odpowiedzialna za percepcję w ciemności ). Brukselki i jarmuż dostarczają wapń, witaminę C, a także luteine i zeaksantyne***.
Żurawinowy winegret nadaje sałatce subtelnego smaku. Smak żurawiny doskonale harmonizuje się ze smakiem słodkich ziemniaków i charakterystycznym smakiem brukselki. Pestki słonecznikowe swą chrupkością urozmaicają teksturę, gdy są oprószone pieprzem cayenne wzbogacają o lekko pikantny smak.
Przepis na Sałatkę z Jarmużu, Słodkich Ziemniaków, Brukselki z Żurawinowym Winegretem
Słodki Ziemniak
Brukselki
Jarmuż lub mix sałaty z jarmużem
Pestki Słonecznikowe ( pestki wymieszane z pieprzem cayenne i lekko podprażone na suchej patelni )
+ podpieczona pierś z indyka lub kurczaka ( opcjonalnie)
Słodki ziemniak kroimy w talarki opruszamy lekko solą i mieszamy z odrobiną oleju ( można dodać oliwę z oliwek, olej kokosowy lub jakikolwiek inny olej). Następnie pieczemy w piekarniku w około 220 stopni celsjusza do czasu, aż ziemniaki lekko się zarumienią;
Brukselkę kroimy w talarki lekko solimy. Następnie podsmażamy na patelni ( należy dodać odrobinę oleju) do czasu, aż talarki brukselek lekko się zarumienią.
Żurawinowy Winegret:
½ filiżanki suszonych żurawin ( lub większa ilość świeżych żurawiny; świeże żurawiny muszą gotować się odrobine dłużej )
2 łyżki cukru ( lub odrobine więcej; winegret musi być słodkawy a zarazem lekko kwaśny dlatego najlepszym patentem na wydobycie odpowiedniego smaku jest jego spróbowanie przed końcem gotowania )
¾ filiżanki wody
¾ filiżanki octu winnego ( lub mniej; smak octu winnego nie może przeważać nad całością innych smaków)
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól
W garnku mieszamy suszone żurawiny, cukier, wodę, ocet winny i odrobinę soli – zagotowujemy po czym zmniejszamy gaz; całość gotujemy na lekkim ogniu przez około 5 minut. Blendujemy ( można zblendować część sosu po to aby winegret zawierał odrobinę owoców żurawiny )
(*** luteina i zeaksantyna to karotenoidy które nie są przekształcane w witaminę A – są one obecne w naszych oczach ; Niektóre badania pokazują, że dieta bogata w luteine i zeaksantynę może zmniejszać ryzyko zachorowalności na zwyrodnienie plamki żółtej – choroby oczu która związana jest z wiekiem , najczęściej występująca po 65 roku życia. Luteina i zeaksantyna może chronić siatkówkę [ głównie plamkę zółtą] poprzez neutralizacje wolnych rodników i absorbcje światła ultrafioletowego. Niektóre badania pokazały, że osoby z dietą ubogą w antyoksydanty miały tak samo niski wskaźnik zachorowalności na wyżej wymienioną chorobę oczu. Pomimo niejednoznacznych rezultatów, AOA (American Optometric Association) podkreślić, że warto jest spożywać większe ilości warzyw i owoców ( szczególnie bogatych w zielonych barwnik czyli w luteinę i zeaksantynę ) w celu potrzymania zdrowych oczu i sprawności widzenia).