Sałatka z Jarmużem, Słodkim Ziemniakiem, Brukselką i Żurawinowym Winegretem

Sałatka z jarmużem , pieczonym słodkim  ziemniakiem i brukselką to  pomysł na lunch lub popołudniową przekąskę  . Sałatka zawiera słodki ziemniak bogaty  w beta karoten ( beta karoten to prekursor do witaminy A; przemiana beta karotenu w witaminę  A następuje w wątrobie; witamina A jest odpowiedzialna za percepcję w  ciemności ). Brukselki i jarmuż dostarczają   wapń, witaminę  C,  a także  luteine i zeaksantyne***.

Żurawinowy winegret  nadaje sałatce subtelnego smaku. Smak żurawiny doskonale harmonizuje się  ze smakiem słodkich ziemniaków  i charakterystycznym smakiem brukselki. Pestki słonecznikowe  swą chrupkością  urozmaicają teksturę,   gdy  są oprószone pieprzem cayenne  wzbogacają o lekko pikantny smak.

Przepis na Sałatkę z Jarmużu, Słodkich Ziemniaków, Brukselki z Żurawinowym Winegretem

Słodki Ziemniak

Brukselki

Jarmuż lub mix sałaty z jarmużem

Pestki Słonecznikowe ( pestki wymieszane z pieprzem cayenne  i lekko podprażone  na suchej patelni )

+ podpieczona pierś z indyka lub kurczaka ( opcjonalnie)

Słodki ziemniak kroimy w talarki opruszamy lekko solą i mieszamy z odrobiną oleju  ( można dodać oliwę z oliwek, olej kokosowy  lub jakikolwiek inny olej). Następnie pieczemy w piekarniku w około 220 stopni celsjusza do czasu, aż ziemniaki lekko się zarumienią;

Brukselkę kroimy w talarki lekko solimy. Następnie  podsmażamy na patelni ( należy dodać odrobinę oleju)  do czasu,  aż talarki  brukselek lekko się zarumienią.

Żurawinowy Winegret:

½ filiżanki suszonych żurawin ( lub większa ilość  świeżych  żurawiny; świeże żurawiny muszą gotować się odrobine dłużej  )

2 łyżki cukru ( lub odrobine więcej;  winegret musi być słodkawy a zarazem lekko kwaśny dlatego najlepszym patentem na wydobycie odpowiedniego smaku  jest jego spróbowanie przed końcem gotowania )

¾  filiżanki wody

¾ filiżanki octu winnego ( lub mniej; smak octu winnego nie może  przeważać nad całością innych smaków)

1 łyżka oliwy z oliwek

Sól

W garnku mieszamy suszone żurawiny, cukier, wodę,  ocet winny i odrobinę soli – zagotowujemy po czym zmniejszamy gaz; całość  gotujemy na lekkim ogniu przez około 5 minut. Blendujemy ( można zblendować część sosu po to aby winegret  zawierał odrobinę owoców żurawiny )

(*** luteina i zeaksantyna to karotenoidy które nie są przekształcane w witaminę A –   są  one  obecne w naszych oczach ; Niektóre badania pokazują, że dieta bogata w  luteine i zeaksantynę może zmniejszać ryzyko zachorowalności na zwyrodnienie plamki żółtej – choroby oczu która związana jest z wiekiem , najczęściej występująca po 65 roku życia. Luteina i zeaksantyna może chronić siatkówkę [ głównie plamkę zółtą] poprzez neutralizacje wolnych rodników i absorbcje światła ultrafioletowego.  Niektóre badania pokazały, że osoby  z dietą ubogą  w antyoksydanty   miały tak samo niski wskaźnik zachorowalności na wyżej wymienioną  chorobę oczu. Pomimo niejednoznacznych  rezultatów, AOA (American Optometric Association) podkreślić, że warto jest spożywać  większe ilości  warzyw i owoców ( szczególnie bogatych w zielonych barwnik czyli w luteinę i zeaksantynę ) w celu potrzymania zdrowych oczu  i  sprawności widzenia).

Leave a Reply