Galette (tarta rustykalna) z jabłkiem, orzechami włoskimi i cynamonem

Łasuchy, mam dla Was fajny przepis na szybką, smaczną, zdrową i w miarę dietetyczną galette (tartę rustykalną) z jabłkiem, orzechami włoskimi i cynamonem.

Składniki:

– 35g oleju kokosowego
– 35g miodu
– 1 jajko
– 70g mąki pełnoziarnistej pszennej

– 60g mąki owsianej
Dodatkowo: 1 jabłko
– 20g orzechów włoskich
– 1 łyżeczka cynamonu
-2 łyżki ksylitolu

Olej roztopić w kąpieli wodnej, dodać miód i jajko, wymieszać dokładnie. Dodać obie mąki i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odstawić na 15 minut do lodówki. Jabłko obrać, pokroić w kostkę, orzechy drobno posiekać. Połączyć jabłko z orzechami, cynamonem i ksylitolem i wymieszać dokładnie.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 – 4 mm na kształt koła, delikatnie podsypując mąką. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek tarty wyłożyć jabłka z orzechami i cynamonem, zostawiając około 2-3cm wolnego ciasta od brzegu. Następnie brzegi ciasta założyć do środka, lekko je zlepiając (by nie odkleiły się podczas pieczenia). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-18 minut.
Smacznego

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.