Gyoza- japońskie pierogi

Obiad dawno zjedzony, ale jakoś w weekendy zawsze brakuje mi czasu na dzielenie się z Wami przepisami
Na obiad były moje ulubione japońskie pierożki – Gyoza, które zrobiłam z mięsem wołowo-wieprzowo-drobiowym, z dodatkiem imbiru, chili, szczypiorku, kapusty i sezamu, wyszło przeeeeepysznie;) Lubicie? Robicie?

Składniki na 30sztuk:
– 200g mąki pszennej
– 110ml wrzątku
– 1/2 łyżeczki soli
– 300g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
– 100g fileta z piersi kurczaka
– 100g kapusty białej
– 1 mała cebula czerwona
– 2 garście drobno posiekanego szczypiorku
– 2 papryczki chili
– 30g świeżego imbiru
– 1 łyżka jasnego sosu sojowego
– 1 łyżka oleju sezamowego
– 1 łyżka octu ryżowego
– 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
– 50ml wody gazowanej
– 3 łyżki sezamu
– 1 łyżeczka kurkumy
– sól i pieprz wg smaku.

Mąkę przesiać do miski. Sól rozpuścić we wrzątku, dodać do mąki, wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać przez około 5-7 minut, następnie włożyć do woreczka i schować do lodówki na około 30 minut.
Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, imbir zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, cebulę, papryczki chili i kapustę pokroić w bardzo drobną kostkę. Mięsa połączyć z warzywami, szczypiorkiem, imbirem, olejem, octem, sosem sojowym, sezamem, wodą, skrobią i przyprawami, wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej ręką), przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Po tym czasie uformować z ciasta wałek, podzielić na 30 równych „kulek” i dość cienko rozwałkować. Rozwałkowane krążki schować pod wilgotny ręcznik, aby nie wyschły. Na placku umieścić porcje farszu, złożyć placka na pół, przycisnąć brzegi i zrobić zakładki. W ten sam sposób ulepić wszystkie pierożki.
Duża, nieprzywierającą patelnie posmarować olejem sezamowym i mocno rozgrzać, zmniejszyć ogień do minimum, wyłożyć pierożki i delikatnie zarumienić (smaży się tylko jedna strona). Powoli (może pryskać) wlać wodę (około 140ml) i 2 łyżki oleju sezamowego, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pierożki pod pokrywką z dziurką aż cała woda wyparuje. Podawać z ulubionymi sosami. Smacznego

Please follow and like us:

2 thoughts on “Gyoza- japońskie pierogi”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.