Pieczone klopsy z dodatkiem warzyw

Lubicie klopsy? A pieczone? A z warzywami? Dodałam do mięsa trochę marchewki, cukinii i czerwonej cebuli i wyszły pyszne klopsy.

Składniki na 5 dużych klopsów:

– 500g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
– 1 marchew (100g po obraniu)
– 100g cukinii
– 1 średnia cebula
– 4 ząbki czosnku
– garść posiekanej pietruszki
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
– 1 łyżeczka czubrycy żółtej
– 1 łyżeczka papryki cayenne
– sól i pieprz wg smaku

Warzywa obrać (cukinii nie odbierałam), umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać mięso, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Mokrymi dłońmi uformować 5 dużych klopsów, wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z pieczonymi warzywami i ryżem z zieloną soczewicą z kurkumą.

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.