Tiramisu w pucharkach
Deserki

Tiramisu w pucharkach

Pyszny, lekki i  niezwykle aromatyczny deser. Biszkopty nasączone mocną kawą z likierem amaretto, masa z mascarpone i gorzkie kakao – razem tworzą wspaniałe połączenie. Jest to mój jeden z ulubionych przepisów, gorąco polecam.


Składniki i przepis na 4 pucharki tiramisu:

  • 250g mascarpone
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • około 200g podłużnych biszkoptów
  • kilka łyżek kakao
  • 300ml mocnej kawy
  • 5 łyżyczek kawy rozpuszczalnej
  • 6 łyżek likieru amaretto (można pominąć)

Kawę rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody, studzimy. Jajka parzymy, aby pozbyć się ewentualnej salmonelli ze skorupki. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka z dwiema łyżkami cukru ubijamy na puszystą masę. Następnie do żółtek dodajemy serek mascarpone, 3 łyżki likieru amaretto i miksujemy. W drugiej misce ubijamy białka na sztywno z resztą cukru. Dodajemy ubite białka do masy z mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką. Wystudzoną kawę mieszamy z resztą likieru.
Przygotowujemy 4 pucharki lub miseczki. Biszkopt namaczamy w kawie z likierem i układamy, aby dokładnie zakryć dno. Następnie nakładamy 2-3 łyżki kremu, posypujemy równomiernie kakao (lub startą, gorzką czekoladą) i znów układamy warstwę nasączonych biszkoptów. Na wierzch rozkładamy równomiernie 2-3 łyżki kremu i posypujemy kakao. Wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin.

Tiramisu w pucharkach

 

 

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *