Owsiane ciasteczka na soku jabłkowo-malinowym

Owsiane ciasteczka na soku jabłkowo-malinowym 1

Owsiane ciasteczka na soku jabłkowo-malinowym Cymes

Dziś polecam Wam przepis na pyszne owsiane ciasteczka na soku jabłkowo-malinowym. Zdrowe, nadziane suszonymi morelami i żurawiną, przygotowane na bazie oleju kokosowego. Idealne dla dużych i małych łasuchów. Moje dzieci je po prostu uwielbiają, a ja cieszę się że sięgają po te zdrowsze słodkości. Całego niepowtarzalnego smaku i naturalnej słodyczy nadaje ciasteczkom naturalnie mętny sok z jabłek i malin Samki Victorii. Do przygotowania ciasteczek możecie również użyć innych świeżych soków od Victoria Cymes. U nas soki Cymes królują na co dzień 🙂 Bardzo często podaję dzieciom soki jedniodniowe. Zdrowe i smaczne. Sama też często korzystam ze świeżo wyciśniętych soków np. przygotowując najróżniejsze owsianki czy koktajle po treningu. Ale wracając do ciasteczek… jeśli nie lubicie żurawiny lub moreli możecie do nich dodać dowolne suszone owoce. Wystarczy tylko zachować proporcje. Życzę Wam smacznego.

Owsiane ciasteczka na soku jabłkowo-malinowym 3

Składniki: (na 2 blaszki)

Przygotowanie:

Do misy blendera z nożami wsypujemy szklankę płatków owsianych, dodajemy suszone morele i suszoną żurawinę. Całość chwilę miksujemy (do rozdrobnienia składników) i przesypujemy do większej miski.

Etap przygotowań - ciasteczka owsiane (1)

Następnie dodajemy szklankę płatków owsianych i mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki mieszamy łyżką.

Etap przygotowań - ciasteczka owsiane (3)

W drugiej misce dokładnie mieszamy trzepaczką rozpuszczony olej kokosowy, jedno jajko i 250 ml soku z jabłek i malin.

Etap przygotowań - ciasteczka owsiane (2)

Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi. Całość dokładnie mieszamy, a następnie dosypujemy powoli resztę płatków owsianych. Z gęstej masy* tworzymy w dłoniach kuleczki, lekko je spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w lekkich odstępach.

Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie góra-dół). Ciasteczka pieczemy do zarumienienia spodu, około 12-14 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, należy obserwować ciasteczka).

Ciasteczka zdejmujemy z blaszki po przestudzeniu. Przed podaniem można je delikatnie obsypać trzcinowym cukrem pudrem (ja robię to wyłącznie ze względów wizualnych).

*uwaga! gdy masa dłużej postoi staje się gęstsza, w razie potrzeby można dodać odrobinę więcej soku

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz