Przepyszne, kruche ciasteczka o lekko waniliowym zapachu są bardzo proste do zrobienia. Idealne, by robić je razem z dziećmi w długie, zimowe wieczory. Znikają w mgnieniu oka! 😉
Składniki i przepis na kruche ciasteczka maślane:
-
- 750g mąki tortowej
- 250g masła
- 4 jajka
- szklanka cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
Miękkie masło zagniatamy z cukrem i cukrem wanilinowym przez około 2-3 minuty. Następnie dodajemy jajka w temperaturze pokojowej i dalej zagniatamy do dokładnego połączenia się składników. Przesianą mąkę wraz z solą dodajemy do masła z jajkami i zagniatamy. Jeżeli ciasto będzie się mocno lepić do rąk, dodajemy niewielką ilość mąki. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Stolnicę opruszamy mąką, rozwałkujemy na grubość ok. 5mm-1cm, wykrajamy foremkami i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (kto jakie lubi, ja lubię grubsze ciasteczka). Jeżeli chcemy, smarujemy jajkiem roztrzepanym z niewielką ilością wody i wierzch posypujemy grubym lub zwykłym cukrem. Pieczemy w temperaturze 170°C przez 10-15 minut w zależności od wielkości ciasteczek. Wystudzone ciasteczka możemy również polukrować, jak zrobić lukier pokazuję w TYM przepisie.
klasycznie pyszne:)