Wątróbka z cebulką

Wątróbka z cebulkę do danie, które postanowiłam umieścić na moim blogu mimo, że ja niestety nie jadam. Zrobiłam je dla moich rodziców i męża, więc mojej opinii na temat tego przepis nie dostaniecie. Mogę jedynie powiedzieć, że wszystkim smakowało. A ja cieszę się, że nauczyłam się kolejnego przepisu, którym mogę się z Wami podzielić:)

wątróbka

  Czas wykonania: 30 min
  Ilość porcji: 2 – 3 porcje

Składniki:

600 g wątróbki drobiowej
1 duża cebula
1 łyżka masła
3 łyżki oleju
sól

Przygotowanie:

Wątróbkę wypłukać i dokładnie oczyścić.

Cebulę pokroić w prążki. Prążki zeszklić na rozgrzanym maśle i oleju przez 5 minut.

Dodać wątróbkę i smażyć na dużym ogniu przez 10 – 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Ważne by wątróbka się smażyła, a nie dusiła, bo inaczej będzie twarda.

Pod koniec smażenia doprawić solą.

Krok po kroku:

1. Pokroić cebulę

2. Podsmażyć cebulę na maśle

3. Oczyścić wątróbkę

4. Dodać wątróbkę do cebuli

5. Smażyć na dużym ogniu od czasu do czasu mieszając, aby nic się nie przypaliło

6. Doprawić do smaku solą

Pobierz wersję do druku:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *