Weganie, osoby z nietolerancją laktozy lub alergią na białko mleko krowiego często poszukują zamienników zwykłego mleka. Na półkach sklepowych znajduje się wiele napojów z nasion zbóż, migdałowca, soi i innych surowców roślinnych, które idealnie się do tego celu nadają. Z łatwością jednak możemy przygotować takie mleko w domu – uzyskamy większą wartość odżywczą i przy okazji sporo zaoszczędzimy.
Surowce, które są najczęściej wykorzystywane do przygotowania mleka/napoju roślinnego to:
- migdały,
- ryż,
- kasza jaglana,
- kasza gryczana,
- nasiona konopi siewnej,
- wiórki kokosowe,
- płatki owsiane,
- orzechy nerkowca, laskowe, włoskie,
- ziarna sezamu,
- ziarna orkiszu,
- soja.
Schemat przygotowania napojów dla każdego surowca jest praktycznie taki sam:
- Namocz 1 szklankę produktu bazowego przez noc, by pozbyć się substancji antyodżywczych w nich zawartych;
- Opłucz pod bieżącą wodą;
- Zblenduj nasiona z dodatkiem 4 szklanek wody;
- Uzyskany roztwór przecedź przez gazę (dokładnie wyciskając).
Pozostałości po odcedzeniu (tzw. wegański serek) można wykorzystać jako farsz do naleśników, dodatek do ciast lub zagęszczacz do zup i sosów.
Mleka roślinne domowej roboty można przechowywać w lodówce do 4 dni. Warto wzbogacić ich smak poprzez dodanie cynamonu, miodu, zmiksowanych daktyli, itp. podczas przygotowania. Dobrze smakują jako dodatek do owsianki, koktajli oraz różnego rodzaju ciast i deserów.
Na zdrowie!
Migdałowe- moje ulubione:)