Sero-jogurtowiec z konfiturą (na markizowym spodzie)

Sero-jogurtowiec z konfiturą (na markizowym spodzie) (3)Sero-jogurtowiec z konfiturą (na markizowym spodzie) (5)

Z okazji moich… kolejnych 😉 urodzin przygotowałam pod wpływem chwili pyszny sero-jogurtowiec z konfiturą (na markizowym spodzie). Proste i naprawdę smaczne ciasto, które dosłownie rozpływa się w ustach. Torty urodzinowe z przyjemnością piekę dla moich kochanych dzieci, na swoje święta zawsze wybieram jakieś ciasta, które łączą w sobie moje ulubione smaki. I tak jest właśnie w tym przypadku. Wszyscy domownicy z przyjemnością jedli mój sero-jogurtowiec z konfiturą. Ciasto jest delikatne niczym pianka. Polecam je i Wam. Miłego wieczoru 🙂

Sero-jogurtowiec z konfiturą (na markizowym spodzie) (2)

Do przygotowania spodu użyłam kakaowych markizów od Cukry Nyskie. Polecam!

Sero-jogurtowiec z konfiturą (na markizowym spodzie) (1)

Sero-jogurtowiec wzbogaciłam wspaniałą marmoladą od Stovit. To dzięki niej ciasto ma charakterystyczne pęknięcia.

 

Składniki:  (u mnie forma kwadratowa 24×24)

Na ciasto:

  • 450 g sera na sernik*
  • 1 jogurt tupu greckiego naturalny 400 g
  • 4 jajka L
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 150 g masła lub margaryny
  • 1 łyżka (z górką) mąki ziemniaczanej

*użyłam Wieluń Mój Ulubiony

Na spód:

Dodatkowo:

Przygotowanie:

Przygotowujemy spód: Markizy rozdrabniamy w misie blendera z nożami (ja mam mniejszy, więc robię to partiami). Przesypujemy je do większej miski, dodajemy roztopiony tłuszcz i mieszamy łyżką tworząc a la mokry piach. Wysypujemy go na dno wysmarowanej i obsypanej kaszą manną formy. Spód lekko ugniatamy.

Sero-jogurtowiec etapy przygotowania ciasta (2)

Przygotowujemy ciasto: Do jednej miski wbijamy białka, do drugiej żółtka. Białka ubijamy. Do miski z żółtkami dodajemy 150 g masła lub  margaryny oraz oba cukry. Całość miksujemy. Następnie dodajemy ser, miksujemy do połączenia składników. Kolejno dodajemy mąkę ziemniaczaną i naturalny jogurt tupu greckiego. Miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek, krótko miksujemy na małych obrotach.

Ciasto wylewamy na nasz markizowy spód. Na wierzchu za pomocą łyżeczki tworzymy esy-floresy z marmolady. Część marmolady podczas pieczenia wniknie w ciasto.

Sero-jogurtowiec etapy przygotowania ciasta (1)

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika (grzanie dół, bez termoobiegu, środkowy poziom). Nasz sero-jogurtowiec pieczemy około 45 minut, aż ciasto zacznie się rumienić z wierzchu a boki odchodzić od formy. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Ciasta nie wyciągamy od razu. Zostawiamy je na 20 minut w lekko uchylonym (wyłączonym) piekarniku.

Ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Pęknięcia na cieście są celowe. Chciałam osiągnąć taki efekt wizualny 🙂

*przepis autorski

Sero-jogurtowiec z konfiturą (na markizowym spodzie) (4)

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz