Spaghetti z cukinią i boczkiem w czerwonym sosie

Dziś propozycja na obiad we dwoje lub romantyczna kolację przy świecach.

Oczywiście takie danie możemy zrobić na każdą okazję lub jako zwykły codzienny posiłek :) Chciałabym jedynie pokazać, że do makaronu pasuje właściwie wszystko a danie które stworzymy ogranicza tylko nasza fantazja i zawartość lodówki :)

Spaghetti z cukinią i boczkiem w czerwonym sosie

 Składniki:

  • makaron spaghetti
  • 1 mała cukinia
  • 3 plastry boczku
  • pół puszki fasoli czerwonej
  • pół cebuli białej lub czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • pół litra passaty (przetarte pomidory)
  • łyżeczka cukru
  • przyprawa włoska
  • szczypta szafranu (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • olej 
  • parmezan (opcjonalnie)
Wykonanie:

Nastawiamy wodę na makaron. Gdy się zagotuje wrzucamy spaghetti.

Po nastawieniu wody na makaron w tym samym czasie rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i przyprawy, aby wydobyć z nich aromat. Gdy cebulka się zeszkli wrzucamy pokrojony w kosteczkę boczek i dalej smażymy. Następnie po kolei dodajemy czosnek z praski, cukinię pokrojoną w kosteczkę, fasolę czerwoną i zalewamy passatą. Dodajemy łyżeczkę cukru i dusimy do miękkości cukinii.

Makaron nakładamy na talerze, na środek nasz sos i posypujemy parmezanem.
Do tego zestawu najlepiej smakuje białe wino i romantyczna kolacja gotowa.

Spaghetti z cukinią i boczkiem w czerwonym sosie


Spaghetti z cukinią i boczkiem w czerwonym sosie

Komentarze

  1. co to znaczy 3 plastry boczku :/

    OdpowiedzUsuń
  2. Na stoisku mięsnym czasem kupuje się szynkę lub ser w plastrach ( ok pół centymetra grubości do sałatki) - to tak samo proszę boczek. Natomiast jeśli akurat jestem w Lidlu to kupuje pokrojony w kosteczkę boczek w takich dwóch złączonych ze sobą przeźroczystych pojemniczkach i zużywam jeden pojemniczek ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz