niedziela, 25 października 2015

Ciasto Biedronka


Popularne w sieci ciasto w mojej wersji. Dlaczego w mojej? Bo to mój biszkopt ( pieczony najpierw przez moją mamę, teraz przeze mnie, moim zdaniem najlepszy do tego typu ciast ) i mój krem :). Rodzaj dżemu i smak galaretki też różni się w poszczególnych przepisach, u mnie jest to domowy dżem z czarnej porzeczki i galaretka wiśniowa. Ciasto zwykłe, bez fajerwerków jeśli chodzi o doznania smakowe ( moim zdaniem ), ale posmakuje raczej większości, szczególnie dzieciom :). W ogóle jeśli chodzi o najmłodszych, to myślę, że polubią je za sam wygląd ;).


Biszkopt:
  • 6 dużych jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu 10%
Krem budyniowo - maślany:
  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej ( z lekką górką )
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( z lekką górką )
  • 3 łyżki cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
  • 250 g masła
Dodatkowo:
  • około 8 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
  • 2 galaretki wiśniowe
  • wiórki kokosowe, do oprószenia 
Wykonanie:

Biszkopt:


Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną wymieszać i przesiać.
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, dokładnie wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, nie zaprzestając ubijania, aż do wyczerpania cukru. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera. Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub łyżki. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać.
Piec 20 - 25 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.



Krem budyniowo - maślany:

Połowę mleka zmiksować z żółtkami i obiema mąkami. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Zestawić z ognia i mieszając rózgą kuchenną wlewać masę żółtkową. Postawić z powrotem na palnik i energicznie mieszając zagotować. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Masło w temperaturze pokojowej utrzeć/zmiksować na puszystą masę. Stopniowo dodawać chłodny budyń, ucierając/miksując po każdym dodaniu, do połączenia. Należy pamiętać aby nie miksować zbyt energicznie - zbyt szybkie ruchy przy miksowaniu mogą spowodować zwarzenie się kremu. Gotowy krem powinien mieć jednolitą i puszystą konsystencję.

 
Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.


Biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty. Na jednym blacie rozsmarować dżem porzeczkowy. Na dżem wyłożyć 3/4 kremu budyniowo - maślanego, wyrównać. W drugim blacie biszkoptowym kieliszkiem lub małą szklaneczką wyciąć otworki. U mnie wyszły 24 otworki - przy krótszym boku ciasta zmieścił się rząd z 4 otworków, natomiast przy dłuższym boku z 6,  co dało razem 24 otworki :) 
Blat z wyciętymi otworkami położyć na kremie. Rozsmarować na nim resztę kremu, omijając otworki. Posypać wiórkami kokosowymi. Otworki wypełnić lekko tężejącą galaretką ( najlepiej żeby w momencie wypełniania otworków była jeszcze płynna ). Wstawić do lodówki do stężenia kremu i galaretki. Przechowywać w lodówce.

 
Smacznego :)






0 komentarze:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates