Menu górne

Zupa Flaki (Wołowo-Cielęce), Tradycyjne

 
Jedna z moich ulubionych zup. 
W dzieciństwie jadłam ją bardzo często kiedy byłam u taty w pracy. Jeździliśmy do malutkiej Restauracji u Dominika, gdzie przyrządzał Flaki kucharz, który pracował kiedyś na statku - ktoś taki, po prostu nie może źle gotować ;)  Dla mnie Flaki to zupa nad zupami. 
Jedna z najsmaczniejszych, a co więcej dietetyczna, przygotowana z najlepszych składników w dużym garnku u mnie w domu starcza na 3 dni .. a i tak odczuwamy niedosyt ;) 
Doskonała na jesień i zimę. Polecam!
 
 
Składniki na bardzo duży garnek:
  • 1 kurczak świeży
  • 1/2 kg serc z kurczaka
  • 1 kg wołowiny z kością / pręga wołowa
  • 1 kg flaków wołowych
  • 1 kg flaków cielęcych
  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • 4 przyprawy do flaków
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 8 ziarenek pieprzu
  • słodka papryka, pieprz, chilli, gałka muszkatołowa do smaku
  •  5 liści laurowych
  • majeranek
  • woda
  • mąka (opcjonalnie)
Wołowinę umieścić w garnku, zalać wodą (troszkę ponad jej objętość), dodać 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 4 ziarenka pieprzu. Gotować około 2 godz. - do miękkości, pod przykryciem i na małym ogniu. Zdjąć z ognia. Odstawić.
W tym samym czasie, w drugim garnku umieścić obraną włoszczyznę, kurczaka i serca. Zalać wodą do przykrycia. Zagotować na małym ogniu. Dodać 4 ziela, 2 liście laurowe, 4 ziarenka pieprzu i 3 łyżki jarzynki. Gotować przez około 1 godz 20 min, na małym ogniu z uchyloną pokrywką . Po tym czasie zdjąć rosół z ognia i odcedzić - wywar zostawić.
Pora i selera wyrzucić. Po 1-2 marchewki i pietruszki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Umieścić w misce (z reszty można zrobić sałatkę lub zjeść). Całe mięso - z kurczaka, wołowe, serca - pokroić w dużą kostkę. Dodać do startych warzyw. Odstawić. 
 
Flaki wołowe i cielęce umyć pod wodą. W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić flaki. Gotować około 2 minut. Odcedzić, wodę wylać. 

Do dużego garnka wlać wywar wołowy i drobiowy (rosół) oraz 1 litr wody. Dodać obgotowane flaki. Gotować na małym ogniu około 30 min. Dodać przyprawy do flaków, liścia laurowego, gotować kolejne 30-40 min. Kiedy flaki będą prawie miękkie dodać pokrojone mięso i starte warzywa. Doprawiam słodką i ostrą papryką oraz dużą ilością majeranku (zwykle zużywam 2 torebki). Można dodać także chilli i gałkę muszkatołową (ale z umiarem, ja je pomijam.. doprawić na ostro można już na talerzu :) Gotować około 15 minut, aby mięso się nie rozgotowało. Po tym czasie można zaprawić flaki mąką. Mąkę podsmażyć na suchej patelni do zezłocenia. Zdjąć z ognia, a kiedy wystygnie rozprowadzić w zimnej wodzie i dodać do flaków. Zamieszać. Zagotować.
 
 
 
 















1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz :)