Osobiście nie wyobrażam sobie żadnej uroczystości bez odrobiny słodyczy 😉 Dlatego dziś polecam Wam imprezowe mini tarty z kajmakiem i solonymi migdałami. Idealne na każde przyjęcie, również to sylwestrowe. Pyszne i proste w przygotowaniu. Warto tak osłodzić dzień ? Spróbujcie.
Składniki: (na 4-5 sztuk; ilość można zwiększyć w zależności od potrzeb)
- 300 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 140 g ziemnego masła lub margaryny
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- około 5 czubatych łyżeczek kajmaku – u mnie śmietankowy
- migdały prażone z solą himalajską Quick Snack Moreso
- opcjonalnie cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 3 żółtka, masło lub margarynę (siekam nożem, aby szybciej zagnieść ciasto), cukier puder i proszek do pieczenia. Szybko zagniatamy ciasto ręką.
Foremki (u mnie z wyjmowanym dnem) smarujemy delikatnie margaryną. Następnie każdą wylepiamy ciastem (ja zgniatam kawałek ciasta w rękach tworząc a la placuszek, wkładam do foremki i ugniatam palcami, aby wypełnić całą foremkę i jej brzegi). Kawałek ciasta zostawiamy w misce, aby późnej zrobić z niego „łatki”.
Wylepione ciastem foremki i resztę ciasta na „łatki” wkładamy na 10 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (u mnie grzanie góra-dół). Nasze spody podpiekamy około 12-15 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika. Do każdej małej tarty nakładamy czubatą łyżkę kajmaku lekko go rozsmarowując i kilka sztuk prażonych migdałów z solą himalajską. Na wierzch rwiemy w palcach kawałki ciasta tworząc z nich a la „łatki”.
Nasze małe tarty wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 25 minut do ładnego zarumieniania.
Po wystudzeniu imprezowe mini tarty z kajmakiem i solonymi migdałami wyciągamy z foremek. Przed podaniem możemy je oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego
Zachęcam Was do odwiedzin oficjalnej strony marki Moreso www.moreso.pl , jak i fanpaga na Facebook, na którym pojawi się lista sklepów, gdzie możecie kupić przekąski.
Pyszności.
Dziękuję 🙂 i polecam