środa, 20 grudnia 2017

Tatar ze śledzia

Na świątecznych stołach pojawiają się różnego rodzaju potrawy z ryb. Ja polecam Wam zrobić tatar ze śledzi. Jednak by ładnie to wyglądało zróbcie go warstwowo. Wymieszane składniki już tak ładnie się nie prezentują. Chociaż w obu propozycjach smakują tak samo. Mój tatar przygotowany z płatów marynowanych bo niestety, ale nie lubimy matiasów.

























Składniki:
  • 2 większe płaty marynowane
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 średnie czerwone cebule
  • borowiki marynowane
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 2-3 łyżki oleju rydzowego Semco
Przygotowanie:
Wszystko kroimy w bardzo drobną kostkę. Staramy się by wszystkie składniki miały jednakową wielkość. 
W pierwszej kolejności kroimy płaty dodajemy musztardę, olej i mieszamy.
Przy pomocy obręczy układamy warstwami płaty marynowane, ogórki, cebula, borowiki, jajko. Lekko dociskamy każdą warstwę.
Delikatnie zdejmujemy obręcz i tatar gotowy.
Porcja na 2 tatary o średnicy 5 cm.



2 komentarze: