Piernik z masą serową

Pachnący przyprawą korzenną piernik, pysznie wilgotny, przełożony gotowanym serem.




Na piernik:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu
125 g masła lub margaryny
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
2 łyżeczki przyprawy do piernika

Na masę serową:
500 g serka śmietankowego, mielonego
250 g masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
2 jajka
1/2 szklanki mleka


Polewa:
125 g masła
8 łyżek cukru
4 łyżki kakao
3 łyżki mleka
1 łyżeczka żelatyny



    
  •     Do garnuszka włożyć masło,miód, kakao i cukier i cukier waniliowy. Wszystko rozpuścić na małym, cały czas mieszając, tak aby się nie przypaliło. Odstawić do przestygnięcia. Kiedy wszystko lekko przestygnie dodać zimne mleko i dokładnie wymieszać.Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać i wsypać do miski. Dodać do tego przyprawę do piernika i mieszając rózgą stopniowo dodawać rozpuszczoną masę. Następnie wbijać po jednym jajku nadal mieszając, aż osiągniemy jednolitą masę.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C. Masę wylewamy do tortownicy i pieczemy przez ok. 30 min. Sprawdzamy czy piernik jest upieczony drewnianym patyczkiem. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  •      Masa. Margarynę i cukier puder umieszczamy w aluminiowym lub teflonowym garnku, następnie rozpuszczamy cały czas mieszając. Zostawiamy do ostygnięcia.W tym czasie mleko jaja, budyń i ser miksujemy za pomocą miksera. Zmiksowany ser dodajemy do rozpuszczonej margaryny z cukrem i cały czas mieszając zagotowujemy. Zdejmujemy z gazu zaraz po pojawieniu się pierwszych bąbelków.
  •     Piernik za pomocą długiego noża przecinamy na trzy części. Należy uważać, bo ciasto jest wilgotne i delikatne.Jedną część piernika umieszczamy w tortownicy, zalewamy ją połową ciepłej masy serowej. Przykrywamy następnym plackiem i wylewamy drugą połowę masy, znów przykrywamy plackiem. Zostawiamy do zastygnięcia masy.
  •     Polewa.Cukier rozpuszczamy z tłuszczem, następnie dodajemy kakao i mleko wszystko razem zagotowujemy. Kiedy ściągniemy masę z ognia dodajemy łyżeczkę żelatyny i dokładnie ją rozpuszczamy w polewie. Gotową polewą polewamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne