BIGOS MEKSYKAŃSKI

SKŁADNIKI:

  • 3 kg kapusty kwaszonej
  • 1 kg pieczarek
  • 60 g suszonych borowików
  • 20 dag suszonych śliwek
  • 2 słoiczki powideł śliwkowych
  • 2,5 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 2 puszki kukurydzy
  • 1,3 kg łopatki
  • 1 cebula
  • 30/40 dag boczku surowego
  • smalec
  • przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa do bigosu)
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości.
Pieczarki podsmażamy na smalcu z cebulką, dodajemy namoczone borowiki.
Następnie dodajemy suszone śliwki i wszystko razem podsmażamy.
Łopatkę i boczek kroimy w kostkę i smażymy na smalcu.
Do usmażonego mięsa dodajemy koncentraty pomidorowe i powidła.
Do gotowej kapusty dodajemy wszystkie składniki oraz kukurydzę.
Całość doprawiamy według uznania.

Komentarze

Popularne posty