Poszukujecie jakiegoś oryginalnego dania, którym zaskoczycie swoich wigilijnych gości? Śledź, chipsy ziemniaczane, ananas, rodzynki, por i rukola, a do tego sos curry przygotowany na bazie musztardy miodowej i majonezu BIO EkoWital. Zapewniam Was, że to dość niestandardowe połączenie składników, dostarcza niepowtarzalnych doznań smakowych. Ta wyjątkowa sałatka z pewnością znajdzie się na moim świątecznym stole! Serdecznie polecam przygotować ją wykorzystując ekologiczne produkty marki EkoWital.
25 min. 10-15 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Łączymy ze sobą wszystkie składniki sosu.
- Ziemniaka kroimy na plasterki o grubości około 2 mm, a następnie smarujemy olejem i posypujemy solą. Plasterki ziemniaków wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, którą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Ziemniaki pieczemy, w zależności od grubości około 10-15 minut. Po upieczeniu należy odczekać kilka minut, wówczas plasterki będą łatwiej odchodzić od papieru.
- Śledzie wyjmujemy z oleju, osuszamy na ręczniku papierowym, a następnie kroimy na wąskie paski.
- Rodzynki parzymy (zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund), a następnie wysuszamy.
- Ananasa kroimy na mniejsze kawałki.
- Odcinamy zieloną część od pora, a następnie kroimy go na cienkie plasterki.
- Na półmisek wykładamy kolejno rukolę, chipsy z ziemniaka, śledzie, ananasa oraz plasterki pora. Całość posypujemy rodzynkami. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem, bądź serwujemy go osobno.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki najlepiej wykorzystać świeżego ananasa, ale możecie zastąpić go plastrami z puszki.
- Musztardę miodową możecie zastąpić innym ulubionym rodzajem – wówczas rekomenduję, aby dodać do sosu 1 płaską łyżeczkę płynnego miodu.
Brak komentarzy do "GWIAZDKOWA NIESPODZIANKA"