Kokosowo-czekoladowe ciasteczka z rodzynkami

Kokosowo-czekoladowe ciasteczka z rodzynkami (1)Szybkie, pyszne, idealne do kawy lub herbaty. Nie grzeszą wyglądem 😉 , ale są naprawdę smaczne. Kokosowo-czekoladowe ciasteczka z rodzynkami. U mnie w domu uwielbia się takie małe słodkie wypieki. Dzieci z wielką radością pomagają mi w ich przygotowaniu, a potem w… zjadaniu 😉 Polecam Wam spróbować takich małych słodkich kokosowo-czekoladowych ciasteczek z rodzynkami.

Kokosowo-czekoladowe ciasteczka z rodzynkami (2)

Szukając bakalii do świątecznych wypieków zajrzyjcie do sklepu internetowego e-Dana. Duży wybór, dobra jakość. Polecam!

logo_eDana

Składniki:

  • 100 g zimnego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego do nabycia w e-Dana*
  • 2 garście drobnych rodzynek – u mnie sułtańskie od e-Dana
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 1 jajko L

*można dać mniej cukru

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, dodajemy masło, cukier kokosowy i jajko. Zagniatamy szybko ciasta, pod koniec dodajemy rodzynki i szybko mieszamy (zagniatamy). Ciasto odkładamy do lodówki na około 30 minut w celu schłodzenia.

Z ciasta formujemy większe lub mniejsze kulki, spłaszczamy je delikatnie i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniki (termoobieg) do zarumienienia około 15 minut (czas pieczenia różny w zależności od piekarnika i wielkości ciasteczek). Ściągamy z blaszki po przestudzeniu.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz