Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i koperkiem


Święta tuż, tuż.. Już prawie za tydzień będziemy zasiadać do stołu w rodzinnym gronie i zajadać się smakołykami. Jednym z nich, który najszybciej znika ze stołu jest rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i koperkiem. Świetnie sprawdza się na święta Bożego Narodzenia, święta Wielkiej Nocy oraz na różnego typu imprezach. Jest niesamowicie prosta w wykonaniu, a w smaku zachwyca każdego. Spróbujcie! 🙂

Składniki:
– 250g świeżego szpinaku baby
– 3 jajka
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki mąki (np. bezglutenowej)
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 250g serka śmietankowego
– 200-300g wędzonego łososia
– 1-2 ząbki czosnku
– pęczek koperku, posiekanego
– kilka kropel z cytryny
– sól, pieprz

Szpinak bardzo dokładnie myjemy i osuszamy, następnie przekładamy do miski, dodajemy olej, sok z cytryny i przy użyciu melaksera lub blendera miksujemy na jednolitą masę. Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do miski, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Kolejno zmniejszamy obroty miksera i dodajemy do piany żółtka i pieprz. Na koniec, na bardzo małych obrotach miksera dodajmy do piany mąkę i masę szpinakową. Miksujemy tylko do połączenia składników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którym rozprowadzamy równomiernie ciasto szpinakowe. Blachę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut (Uwaga! Ciasta nie można przypiec za bardzo, bo będzie się łamało podczas zwijania. Powinno być elastyczne i miękkie, z łatwością odchodzące od papieru). Ciasto studzimy. Serek kanapkowy przekładamy do miseczki, dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku, mieszamy. Na wystudzone ciasto szpinakowe nakładamy równą warstwę serka z przyprawami, posypujemy posiekanym koperkiem, układamy obok siebie plastry wędzonego łososia, skrapiamy sokiem z cytryną i ciasno zawijamy. Roladę zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Schłodzoną roladę kroimy w plastry i podajemy.
Smacznego!


One Reply to “Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i koperkiem”

  1. Ale fajnie to wygląda ja tylko bałabym sie że nie umiałabym zwinąć tego i cos pójdzie nie tak

Dodaj komentarz