X

Czego szukasz?

Przepis
BabeczkiCiasta i ciastkaDeseryRóżne przepisyTłusty czwartek

Fondant czekoladowy. Przepis krok po kroku.

Fondant czekoladowy to ciastko, które zawsze wydawało mi się skomplikowane i w związku z tym myślałem, że na skosztowanie tego deseru można pozwolić sobie tylko w restauracji. Jednakże jakie było moje zdziwienie, gdy Bogusia wróciła z kursu cukierniczego i w 15 minut przygotowała to ciasto w domu! Wystarczy tylko 7 prostych składników i 15 minut wolnego czasu, aby stworzyć jeden z moich ulubionych deserów. Być może stanie się też Twoim ulubionym deserem! 

FONDANT CZEKOLADOWY. Przepis krok po kroku.

 

Składniki:

  • 200 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej np. 70% kakao
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka kakao
  • 5 jajek M
  • 120 g cukru pudru
  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Dodatkowo:

Fondant czekoladowy

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Foremkę np. taką do muffinek lub kokilki do zapiekania natłuść i obsyp kakao. Zapobiega to przywarciu deseru do naczynia. Formę odstaw na bok.

Krok 2:

W kąpieli wodnej rozpuść masło z pewnością wiesz jak to zrobić, ale jeśli nie to zrób jak na zdjęciu czyli dwa rodzaje pokruszonej czekolady wrzuć do metalowej miski i umieść ją na rondelku z dwustoma mililitrami wody. Rondel podgrzewaj na średniej mocy palnika tak, aby woda w środku parowała i rozpuszczała zawartość miski. Czekoladę cały czas mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie odstaw do przestygnięcia. 

Krok 3:

W kolejnym kroku do wysokiej misy wbij jajka, wsyp cukier puder. Ubij na puszystą białą masę ok 5-8 minut.

Krok 4:

Następnie dodaj kolejno cały czas mieszając płynną czekoladę, ponadto dodaj jeszcze, przesianą mąkę ze szczyptą soli i kakao. 

Krok 5:

Tak przygotowane dość płynne ciasto wlej do foremek za pomocą dużej łyżki lub bezpośrednio z miski. Gotową masę można kilka godzin przechowywać w lodówce i upiec dopiero po przyjściu gości 😉 

Krok 6:

Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C „góra- dół”  8-10 minut. Łatwo poznać czy są gotowe ponieważ brzegi zaczną lekko odstawać od foremki.

Krok 7:

Pamiętaj, aby babeczki podawać gorące i najlepiej z lodami. 

Fondant czekoladowy

SMACZNEGO!

Na koniec podrzucam link do innych moich słodkich przepisów: DESERY

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Witam ,

    Mam pytanie nie mam blaszki na mufinki tylko formę silikonową. Czy mogę w tym upiec i czy dam radę je wyciągnąć?

  2. Jajka cale ? Czy same bialka trzeba ubic. Bo w kroku z jajkami jest napisane wbij jajka dodaj cukier i ubij na biala piane . Czyli rozumiem ze same bialka 🙂

Sprawdź również