Wyjątkowa w smaku, pomarańczowa sałatka z podsmażonym indykiem połączonym z pomidorowym pesto, a do tego żurawina, karmelizowane orzechy włoskie makaron oraz rukola. To wyśmienite, pożywne oraz pełne witamin i substancji odżywczych danie obok, którego nie można przejść obojętnie! Co więcej sałatka pięknie się prezentuje jest prosta i stosunkowo szybka w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się na obiad, kolację tudzież spotkanie w większym gronie przyjaciół, szczególnie w jesienno-zimowe, chłodne dni.
SKŁADNIKI:
- 2 garści rukoli
- 1/2 szklanki drobnego makaronu (2 łyżki oleju rzepakowego)
- 200 g polędwicy z indyka (1 łyżka soku z cytryny i pomarańczy, olej rzepakowy, sól, świeżo mielony pieprz kolorowy)
- 2 pomarańcze
- 1 garść orzechów włoskich (2 łyżki syropu klonowego)
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
SKŁADNIKI NA PESTO:
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 suszone pomidory
- 1 nieduży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka płatków migdałowych
- szczypta chili
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min. 6-8 min. 11-13 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na mniejsze kawałki (np. w kostkę), dodajemy po 1 łyżce soku z cytryny i pomarańczy, posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażymy na odrobinie oleju około 6-8 min, od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie rumiane z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy i czekamy aż wystygnie.
- Orzechy prażymy na suchej patelni, następnie wlewamy syrop klonowy, dokładnie mieszamy z orzechami i odstawiamy do ostygnięcia.
- Suszoną żurawinę siekamy na mniejsze kawałki.
- Pomarańcze filetujemy.
- Mięso łączymy z przygotowanym pesto.
- Makaron łączymy z olejem, następnie wykładamy na półmisek naprzemiennie z rukolą, mięsem, pomarańczami i karmelizowanymi orzechami. Całość posypujemy płatkami żurawiny.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowania sałatki wykorzystałam makaron MINI PIÓRA od Lubelli, ale możecie posłużyć się innym ulubionym kształtem, najlepiej średniej wielkości.
- Indyka możecie zastąpić piersią z kurczaka, najlepiej z ekologicznej hodowli.
Brak komentarzy do "INDYK W POMARAŃCZACH"